Odlučnost unije

Pogledajte velike vojne vježbe Rusije i Bjelorusije

  • Извор: Индекс
  • 10.02.2022. 19:11

Čini se da se kriza u vezi s Ukrajinom zaoštrava. Ruske i bjeloruske trupe danas su počele veliku vojnu vježbu nazvanu Odlučnost unije.

U nazivu se aludira na "Državnu uniju" Bjelorusije i Rusije - dvije države su pod tim nazivom 2021. dogovorile tijesnu saradnju i na vojnom polju.

Na Zapadu postoji strah da bi pokreti trupa mogli biti samo maska za planiranu invaziju na susjednu Ukrajinu. Moskva i Minsk to opovrgavaju, piše "Deutsche Welle".

Ovakve zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije nisu rijetkost. Obično se organizuju na jesen i najavljuje ih se pola godine unaprijed.

Ovaj put je bjeloruski vlastodržac Aleksandar Lukašenko tek krajem prošle godine nagovijestio da će se održati vojna vježba. Službena najava s detaljima uslijedila je tek sredinom januara. Ništa nije poznato o inače uobičajenoj praksi da se na takve vojne vježbe pozovu i strani posmatrači.

U isto vrijeme, u cijeloj Rusiji se održavaju druge vojne vježbe u koje su uključene i strateške jedinice s atomskim naoružanjem. Razmjeri pokreta trupa spadaju među najveće od kraja hladnog rata. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je kao cilj vježbe u Bjelorusiji naveo "vojnu sigurnost obje zemlje i borbu protiv terorizma".

Hoće li Rusija intervenirati u Ukrajini?

Mogu li se ovi vojni manevri pretvoriti u napad Rusije na Ukrajinu? U zapadnim glavnim gradovima se pribojavaju da je to moguće, a ni Kijev ne isključuje tu mogućnost.

Ali vojni stručnjak berlinske Fondacije nauka i politika Volfgang Rihter smatra da je to malo vjerovatno:

"U vremenima napetosti, vojne vježbe šalju političke signale. Moglo bi se raditi o insceniranju prijetnje vojnom silom".

Rihter dodaje da bi, u trenutku intenzivnih diplomatskih razgovora, vojna intervencija bila "kontraproduktivna", te bi za rusku vojsku postojali značajni rizici.

Ljudstvo i oružje

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, vježbe se odvijaju na pet poligona, uglavnom na zapadu i jugozapadu Bjelorusije, nedaleko od poljske i ukrajinske granice. Nije poznato koliko vojnika je tu angažovano.

Saradnik moskovskog Centra "Carnegie" Artjom Šrajbman napisao je u jednoj analizi da "toliki broj ruskih vojnika nije bio na bjeloruskom tlu u ukupnoj postsovjetskoj eri".

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg procjenjuje da se radi o oko 30.000 vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da brojnost trupa ne prelazi granicu dogovorenu Bečkim sporazumom koji je potpisan 2011. u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju. Prema tom sporazumu, prijavljuje se pokret trupa čija brojnost je iznad 9.000 vojnika - pri čemu se to odnosi samo na broj vojnika u jedinicama kopnene vojske. To bi po mišljenju vojnog stručnjaka Rihtera moglo objasniti toliko velike razlike u brojkama.

Ljudstvo i moderna tehnika dovedeni su u Bjelorusiju čak iz Sibira i dalekoistočnih dijelova Rusije. Potvrđeno je da će na vježbi učestvovati i lovački avioni tipa Suhoj SU-35, koji spadaju među najbolje u ruskom ratnom vazduhoplovstvu. I avion koji služi podršci kopnenim trupama Suhoj SU-25SM uključen je u vojnu vježbu.

Tu je i protivavionski i protivraketni sistem S-400, koji pogađa ciljeve u krugu od 400 kilometara, kao i Pancir S, sistem protivvazdušne odbrane srednjeg i kratkog dometa koji se u savremenom ratovanju upotrebljava uglavnom protiv dronova.

NATO navodi da će se na vježbi pojaviti i raketni sistem Iskander, ali Rusija to nije potvrdila. Ruski izvori najavljuju učestvovanje padobranskih jedinica, marinaca i artiljerije.

Učestvuju li i jedinice s atomskim naoružanjem?

Nije jasno hoće li na vježbi učestvovati i jedinice s nuklearnim naoružanjem. Ruski izvori navode da će strateški bombarder Tupoljev Tu-22M3 neposredno uoči početka vježbe patrolirati iznad Bjelorusije. Za Volfganga Rihtera takvi patrolni letovi nisu ništa neuobičajeno:

"To rade i Sjedinjene Američke Države, to su politički signali", kaže on.

On dodaje da se takvi letovi obavljaju uglavnom bez atomskog oružja, ali kaže da bi teoretski rakete sistema Iskander-M mogle biti opremljene atomskim bojevim glavama. Ipak, Rihter ukazuje na to da su u Rusiji te rakete do sada uglavnom bile opremljene konvencionalnim bojevim glavama.

Šta se dešava s ruskim trupama nakon vježbe?

Bjeloruski glavni štab je naveo da će ruske trupe napustiti zemlju nakon vježbe. To je potvrdio i Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina:

"Vojnici će se vratiti u svoje baze", kaže on, prenosi "Index.hr".

Za sada nije jasno važi li to i za oružje i opremu koji su dopremljeni. Lukašenko je ranije izjavio da bi Bjelorusija rado nabavila od Rusije moderno naoružanje, među kojim je i protivvazdušni i protivraketni sistem S-400.