Француска

Пољопривредници други дан блокирају аутопутеве око Париза

  • Извор: Танјуг
  • 30.01.2024. 08:54

Француски пољопривредници други дан блокирају стратешке саобраћајнице око Париза, а чланови Конфедерације сељака блокирају улазе и у дистрибутивне центре у Кавајону у департману Воклиз, на југу Француске, преноси БФМ ТВ.

- Желимо да блокирамо логистичке центре јер тражимо бољу расподјелу додате вриједности. Масовна дистрибуција је направила велики профит у прошлом тромјесечју, а ми никада не видимо ништа од тога. Тражимо од њих да повећају наше откупне цијене без повећања цијена за крајње потрошаче. Тражимо, заправо, да смање своје марже. Остаћемо колико год буде потребно - рекао је представник пољопривредника.

Генерална секретарка синдиката ЦГТ Софи Бине изјавила је да разумије бијес ољопривредника.

Бине је позвала владу да "преиспита одређени број правних механизама" како би ставила тачку на спекулативне операције са прехрамбеним производима.

Француска влада синоћ је најавила да ће данас бити предузети нове мјере у корист пољопривредника.

Портпаролка владе Приска Тевенот рекла је, након састанка Савета министара, да ће премијер Габријел Атал вечерас примити представнике француског пољопривредног синдиката ФНСЕА и чланове удружења Младих пољопривредника, у присуству министара пољопривреде Марка Феноа и еколошке транзиције Кристофа Бешуа, пише Фигаро.

Француски пољопривредници започели су јуче блокаду осам аутопутева који повезују Париз са остатком Француске, а од прошле седмице блокирају путеве у дијеловима Француске због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цијена, а траже и смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе.

Пољопривредници у Француској протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, посебно због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринијети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.