Bivši ukrajinski predsjednik

Porošenko: Nakon tenkova, Ukrajini će trebati avioni, helikopteri, rakete...

  • Izvor: Agencije
  • 25.01.2023.19:42

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je poručio da će Ukrajini nakon tenkova biti potrebni i borbeni avioni za odbranu od Rusije.

Ovo je izjavio nakon što je Njemačka odlučila da Ukrajini isporuči tenkove Leopard 2 i nakon što su Sjedinjene Američke Države odlučile da joj isporuče tenkove Abrams.

Zapad je nekoliko mjeseci razmatrao da li tenkove isporučiti Ukrajincima, jer je bio zabrinut da bi se time doprinijelo dodatnoj eskalaciji rata.

Država od početka sukoba traži da joj se osiguraju i avioni, ali niti jedan avion joj nije isporučen. Taj zahtjev je ponovio bivši ukrajinski predsjednik.

"Ono što sada stvarno mijenja stanje na ratištu jesu borbeni avioni. Trebamo čim prije pokrenuti program obuke za ukrajinske pilote i pripremati se za isporuku aviona Ukrajini", rekao je Porošenko.

Prema njegovim riječima, potrebni su i jurišni helikopteri, kao i rakete dugog dometa za uništavanje ruskih logističkih baza i komandnih centara.

Ocijenio je da je neophodno da se oni sada isporuče kako bi se na proljeće pokrenula oslobodilačka ofanziva.

"Zapadne sile su na početku kazale da će pomoći Ukrajini da 'preživi'. Ne više, sada bismo trebali pobijediti. Ali, da bismo pobijedili, moramo ojačati ukrajinske oružane snage", konstatovao je Porošenko u izjavi za "Euronews".

Podsjećamo, nedavno su holandski mediji objavili da će vlada ove države razmotriti isporuku aviona F-16. Ministar odbrane Vopke Hoekstra je tokom prošlosedmične parlamentarne rasprave poručio će vlada na takav zahtjev gledati s "otvorenim umom".