Restrikcije

Portugal: Zbog suše vlada preporučila poskupljenje vode

  • Извор: Agencije/Reuters
  • 25.08.2022. 12:47

Portugalska vlada je preporučila da 43 lokalne zajednice privremeno povećaju cijene vode najvećim potrošačima i obustave čišćenje ulica, zalivanje javnih parkova i bašta, zbog toga što se zemlja bori sa do sada nezabilježenom sušom, prenosi Rojters.

Čitav kontinentalni dio Portugala bori se sa teškom ili ekstremnom sušom poslije toplotnog talasa posljednjih mjeseci, saopštio je državni meteorološki institut IPMA.

Ministar životne sredine Duarte Kordeiro saopštio je u srijedu da je od 61 brane u u Portugalu, 10 u kritičnoj situaciji, sa zapreminom uskladištene vode ispod 20 odsto njihovog kapaciteta.

Ovo skoro suve brane snabdijevaju 40 opština na sjeveru i u centralnom delu zemlje, a tri su u regionu Algarvea, koji "živi" od turizma.

Iako zemlja, posmatrajući u cjelosti, ima dovoljno vode u svojim rezervoarima za dvije godine potrošnje, 10 regiona je u kritičnoj situaciji i nemaju dovoljno vode za jednu godinu, rekao je Kordeiro.

Portugalski ministar je naveo da je za 43 najteže pogođene opštine, vlada preporučila da u periodu najveće suše povećaju cijenu za domaćinstva i kompanije koje troše više od 15 kubnih metara vode mjesečno.

One takođe treba da "privremeno obustave korišćenje vode koja nije neophodna, odnosno za pranje ulica i zalivanje zelenih površina, kao i u dekorativnim fontanama i bazenima", saopštio je ministar, dodajući da će vlada pomoći da se obezbijedi brza primjena ovih mjera.

Kordiero je naglasio da „uvijek postoji zakonska mogućnost da vlada usvoji mjere sa većom snagom od preporuka, mada to za sada nije neophodno“, pošto, kako je rekao, opštine su spremne da djeluju.

Portugalija ima ukupno 278 opština i one su odgovorne za vodosnabdijevanje stanovništva, navodi Rojters.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?