Raste broj žrtava

Povrijeđeno dijete spašeno ispod ruševina u Turskoj

 • Izvor: Anadolija
 • 06.02.2023. 08:20

Timovi za potragu i spašavanje spasili su povrijeđeno dijete i izvukli ga ispod ruševina nakon zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihteru koji je pogodio Tursku, javlja Anadolija.

Na videosnimku se može vidjeti kako ekipe za potragu i spašavanje nose povrijeđeno dijete na nosilima u naselju Jurt u južnoj provinciji Adana.

Najmanje 195 osoba je poginulo, a 900 povrijeđeno od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihteru koji je rano jutros pogodio južne regije Turske, a osjetio se i u Siriji i Libanu.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarkik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Rihteru.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turske, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hataj, Osmanije, Adijaman, Gaziantep, Sanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana.

Sve nadležne službe Republike Turske angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turske.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turske je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Sirijska novinska agencija SANA javlja da je u Halepu, dijelu pod kontrolom snaga režima Bashara al-Assada, srušeno najmanje 20 zgrada, a da su život izgubile 42 osobe, dok je najmanje 200 povrijeđenih.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Najnovije informacije, planovi, sve aktuelne, ali i neobične priče i ljudske sudbine. Slikom i rječju, s kraja na kraj Srpske, svaki ponedjeljak u 18:20 donosimo neke nove teme.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:35 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:37 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.