Stambena područja se evakuišu

Požari u Njemačkoj i Češkoj: Stotine vatrogasaca bore se sa šumskim požarima

  • Извор: СРНА
  • 26.07.2022. 14:32

Stotine vatrogasaca bore se sa šumskim požarima na istoku Njemačke i u susjednoj Češkoj, a turističke oblasti i stambena područja se evakuišu.

Veliki požar brzo se širi u Brandenburgu, na istoku Njemačke, gdje se nalazi dosta suvih borovih šuma, u kojima vatrogasci moraju posebno da paze zbog municije zaostale iz Drugog svjetskog rata, javila je njemačka agencija DPA.

Vatra je u okrugu Elba-Elster već uništila oko 850 hektara površine i nastavlja da se brzo širi usljed snažnih vjetrova iz raznih pravaca.

Nekoliko vatrogasaca je povrijeđeno, a četvorica su prevezena u bolnicu zbog udisanja dima. Za sada nema izvještaja o povrijeđenim mještanima, ali je izgorjela jedna farma za uzgoj svinja i nekoliko životinja je uginulo.

Vlasti su saopštile da nije poznato kada se vatra može staviti pod kontrolu. U gašenju učestvuje više od 350 vatrogasaca, a evakuisano je oko 300 mještana raznih sela.

Vatrogasci iz nekoliko zemalja pridružili su se borbi protiv požara u nacionalnom parku na sjeveru Češke koji se proširio na područje Saksonije u Njemačkoj, javio je AP.

Požar je u nedjelju, 24. jula, izbio i u parku "Bohemijska Švajcarska" u Češkoj i uglavnom je bio iskontrolisan dok ga nisu ponovo pokrenuli vjetrovi u ponedjeljak po podne i uveče. Vatrogasci su saopštili da je požar zahvatio oko 30 hektara parka i još nekoliko preko granice u Njemačkoj, a za sada nema povrijeđenih ni u tom požaru.

Oko 80 ljudi evakuisano je iz češkog grada Hrensko, a evakuisan je i dio mještana sela Mezna gdje je plamen uništio ili oštetio nekoliko kuća, saopštio je portparol vatrogasaca Lukas Marvan.

Poljska i Slovačka šalju helikoptere radi pomoći u borbi protiv požara, dok je Italija ponudila specijalne vatrogasne avione.

Njemačka vojska saopštila je da će poslati četiri helikoptera na granicu kako bi pomogla u gašenju požara, javlja je DPA. 


Тагови: