Aleks Mardo

Poznati američki advokat proglašen krivim za ubistvo žene i sina

  • Извор: Аваз
  • 03.03.2023. 08:33

Ugledni američki advokat Aleks Mardo iz Južne Karoline proglašen je krivim za ubistvo supruge i sina, nakon šest sedmica saslušanja koja su zaokupila pažnju javnosti širom SAD.

Porota od 12 članova, nakon gotovo tri sata vijećanja, proglasila je Mardoa (54) krivim po dvije tačke optužnice za ubistvo supruge Megi (52) i najmlađeg sina Pola (22), koji su pogubljeni iz neposredne blizine uz kućicu za pse na njihovu porodičnom imanju 7. juna 2021, prenosi BBC.

Mardo je tvrdio da je nevin tokom dramatičnih šestosedmičnih saslušanja, a dok je čitana presuda, stajao je bez emocija. Njegov advokat zatražio je poništenje presude, što je sudija odmah odbio.

“Dokazi o krivici su nepobitni”, rekao je sudija Klifton Njuman.

Mardo je potomak uticajne advokatske porodice iz okoline Čarlstona. Iako je tvrdio da nije kriv za ubistva, priznao je da je lagao o svom alibiju i počinjenom finansijskom kriminalu, što je narušilo njegov kredibilitet kod porote.

Prijeti mu najmanje 30 godina zatvora, a mogao bi dobiti i doživotnu kaznu.

Svjedoci govore da je ubio ženu i sina kako bi zataškao finansijski kriminal

Slučaj je privukao intenzivnu medijsku pažnju s obzirom na ogromnu političku moć porodice u okrugu Koleton, gdje se suđenje odvijalo. Decenijama, do 2006. članovi porodice vršili su dužnost tužioca na tom području, a Mardo je bio istaknuti advokat.

Tokom suđenja tužioci su Mardoa prikazivali kao lažljivca i tvrdili da je samo on imao sredstva i priliku da počini ubistva. Izveli su 60 svjedoka, uključujući prijatelje i kolege, koji su svjedočili da je više od decenije krao milione iz svoje advokatske firme.

Tvrdili su da je ubio ženu i sina kako bi zataškao finansijski kriminal koji mu se stavlja na teret, uključujući krađu miliona dolara od partnera i klijenata kako bi imao novac za opoide od kojih je bio zavisan i održavanje skupog načina života.

Među najjačim dokazima bilo je Mardoovo prošlosedmično priznanje lažnog alibija u noći ubistava. Mardo je promijenio svoj iskaz nakon što je porota preslušala audio-dokaz da je bio na mjestu zločina nekoliko minuta prije nego što su počinjena ubistva.

Tužioci su tvrdili da je Mardo koristio jurišnu pušku kalibra .300 Blackout - da ubije Megi, i drugo oružje da ubije Pola. Ali nisu uspjeli da pronađu ni jedno vatreno oružje i da ga pokažu na suđenju.

Megi je upucana četiri ili pet puta iz puške, a njihov sin je upucan dva puta iz puške, čulo se na suđenju.

“Današnja presuda dokazuje da niko, bez obzira ko ste u društvu, nije iznad zakona”, rekao je glavni tužilac Južne Karoline Alan Vilson.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана