ATV

Обука

Предсједник Мексика тражи од парламента дозволу за улазак војника САД-а

 • Извор: Б92
 • 29.11.2023. 22:20

Предсједник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор затражио је дозволу од парламента да почетком 2024. дозволи улазак у земљу групи америчког војног особља.

Америчком особљу треба да се омогући долазак ради обуке мексичких специјалних снага, саопштено је у званичном гласнику мексичког Сената.

Предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор послао је писмо Сенату у којем је тражио дозволу да 11 америчких војних лица учествује у програму под називом "Јачање капацитета специјалних снага Министарства одбране", пренио је Ројтерс.

Према саопштењу Сената, обука би требало да буде одржана у војном центру југоисточно од Мексико Ситија између 23. јануара и 21. марта наредне године.

Тих 11 америчких војних лица припадају 7. групи специјалних снага америчке војске, елитној јединици која је дјеловала у Ираку и Авганистану и често обучава иностране трупе.

Очекује се да ће та група стићи у Мексико са сопственим оружјем, муницијом и опремом. Током боравка, амерички војници биће распоређени у Министарство одбране Мексика, које је кроз историју имало блиске везе са војском Сједињених Америчких Држава.

Писмо Лопеза Обрадора датирано је 22. новембра, мање од недјељу дана, након што се мексички љевичарски предсједник састао са америчким колегом Џозефом Бајденом на самиту Азије и Пацифика у Сан Франциску.

Лопез Обрадор био је раније критичан према америчким званичницима за борбу против наркотика који дјелују на територији Мексика, оптужујући агенте америчке Управе за борбу против дрога (ДЕА) да угрожавају мексички суверенитет.

Британска агенција напомиње да је присуство америчког војног особља на мексичком тлу дуго било осјетљиво питање у Мексику, прије свега због сјећања на губитке великог дијела територије од САД током рата 1840-их, као и бројних америчких војних упада почетком 20. вијека.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)