"Zakon brani kulturu, vrijednosti i težnje naroda"

Predsjednik Ugande potpisao: Za "tešku homoseksualnost" leti glava

  • Извор: Агенције
  • 30.05.2023. 14:46

Predsjednik Ugande Joveri Museveni potpisao je anti-LGBT zakon koji su aktivisti nazvali jednim od najoštrijih u svijetu.

Aktivisti i određene međunarodne organizacije za ljudska prava tvrde da se ugandanski Zakon o borbi protiv homoseksualizma iz 2023. godine mora preispitati.

Nacrt ovog zakona odobren je u martu, i prvobitno je podrazumijevao kaznu od 20 godina zatvora samo za one koji se identifikuju kao LGBT+, ali ga je predsjednik Ugande Joveri Museveni krajem aprila vratio u parlament na reviziju, kako bi bio izmijenjen tako da ne "uplaši" osobe kojima je potrebna "rehabilitacija".

Ruska vojska uočila ukrajinski LGBT bataljon?

Ruska vojska uočila ukrajinski LGBT bataljon?

"Uzeli smo u obzir zabrinutost naroda i donijeli zakone da zaštitimo svetost porodice", navela je predsjednica parlamenta Ugande Anita Anet Among u saopštenju objavljenom u ponedjeljak. Ona je istakla da Uganda čvrsto nastoji da "zakonom brani kulturu, vrijednosti i težnje naroda."

Ona je podstakla nadležne organe da sprovode zakon na "fer, staložen i čvrst način."

Izmijenjena verzija zakona koja je usvojena u parlamentu ranije ovog mjeseca pojašnjava da se identifikacija kao LGBT+ bez upuštanja u homoseksualne radnje neće kriminalizovati, prenosi RT Balkan.

Otvoreno pismo Dodiku i Stanivukoviću zbog LGBT aktivnosti u Banjaluci - traži se zabrana

Otvoreno pismo Dodiku i Stanivukoviću zbog LGBT aktivnosti u Banjaluci - traži se zabrana

Međutim, većina ostalih stavki je ostala nepromijenjena, poput predviđene smrtne kazne za "tešku homoseksualnost", a koja uključuje seks sa maloljetnikom, upražnjavanje seksa od strane osobe koja je HIV-pozitivna, kao i incest.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava nazvala je ovaj zakon "drakonskim i diskriminatornim", tvrdeći da on predstavlja "recept za sistemsko kršenje prava" LGBT+ osoba i opšte populacije.

Ova institucija je putem Tvitera saopštila da je ovaj zakon "u suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim ugovorima, i zahteva hitnu reviziju."

U zajedničkom saopštenju Globalnog fonda za borbu protiv HIV-a, tuberkuloze i malarije, Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV i Plana za hitnu pomoć u borbi protiv HIV-a predsjednika SAD navodi se da ovaj zakon dovodi napredak Kampale u borbi protiv HIV-a u "ozbiljnu opasnost."

Zabranjeno promovisanje LGBT zajednice, pedofilije i promjene pola

Zabranjeno promovisanje LGBT zajednice, pedofilije i promjene pola

Vašington je ranije upozorio Ugandu na moguće ekonomske "posljedice" ako zakon stupi na snagu.

"Svakako da ovo veoma pažljivo pratimo i morali bismo da razmotrimo da li bi možda bilo posljedica koje bismo morali da preduzmemo, možda na ekonomski način, ako ovaj zakon zaista bude usvojen i primenjen", rekla je portparol Bijele kuće Karin Žan Pjer u martu.

Museveni je, međutim, pozvao ugandanske zakonodavce da pokažu svoj "patriotizam", suprotstave se homoseksualizmu i pripreme se za potencijalne posljedice smanjenja strane ekonomske pomoći.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару