Izgubio povjerenje

Premijer Švedske Stefan Leven podnio ostavku

 • 28.06.2021.11:30

Premijer Švedske Stefan Leven potvrdio je danas da je podnio ostavku, čime je predsjedavajućem parlamenta prepušteno da pronađe novog premijera nakon što lideru socijal-demokrata nije izglasano povjerenje.

Levenu nije izglasano povjerenje u parlamentu 21. juna nakon što mu je stranka Ljevica uskratila podršku.

Poslije izglasavanj nepovjerenja Levenu, krenuli su haotični pregovori tokom kojih su stranački blokovi lijevog i desnog centra pokušavali da pridobiju podršku potrebnu za formiranje vlade, prenosi Rojters.

"Odluka koja će uzdrmati švedsku politiku", piše dnevni list Dagens Niheter na naslovnoj strani o dilemi premijera Levena.

Leven je bivši radnik zavarivač koji je od 2018. godine bio na čelu krhke manjinske koalicije sa Zelenima, a oslanjao se i na podršku dvije male stranke desnog centra i na stranku Ljevica da bi sačuvao vlast.

Njegova neusklađena vlada nastala je kao rezultat uspona švedskih demokrata, stranke čiji su korjeni u krajnjoj desnici, a koja je sada treća stranka po veličini u parlamentu Švedske.

 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.