kim Jong Džu

Preminuo brat osnivača Sjeverne Koreje

  • Извор: РТС
  • 15.12.2021. 15:25

Mlađi brat osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga i nekadašnji drugi najmoćniji zvaničnik u zemlji Kim Jong Džu preminuo je.

Ovu vijest su bojavili sjevernokorejski državni mediji, ne navodeći datum smrti.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, unuk Kim Il Sunga, izrazio je "duboko saučešće" i poslao vijenac.

"Kim Jong Džu se predano borio da sprovede politiku Radničke partije i dao je doprinos ubrzanju socijalističke izgradnje i razvoju državnog društvenog sistema u korejskom stilu, dok je godinama radio na važnim pozicijama u partiji i državi", navedeno je u izvještaju Korejske centralne novinske agencije (KCNA).

U novinskim izvještajima se ne navodi kada je Kim Jong Džu umro, ali prema podacima sjevernokorejskog Ministarstva ujedinjenja, rođen je 1920. godine, što znači da je imao 100 ili 101 godinu.

Tri generacije porodice Kim vladaju Sjevernom Korejom otkako je Kim Il Sung osnovao zemlju 1948. Kada je Kim Il Sung umro 1994. godine, njegov najstariji sin Kim Džong Il, nasledio je vlast. Kim Džong Un je treći i najmlađi sin Kim Džong Ila i preuzeo je vlast nakon smrti svog oca 2011. godine.

Tokom vladavine Kim Il Sunga, mnogi spoljnopolitički stručnjaci su gledali na preminulog Kim Jong Džua kao na drugog najmoćnijeg zvaničnika ili, čak, naslednika svog brata.

Džu je bio na visokim funkijama u vladajućoj Radničkoj partiji, a 1972. godine predstavljao je Sjevernu Koreju prilikom potpisivanja značajnog mirovnog sporazuma sa Južnom Korejom.

Ipak, vremenom je izgubio politički uticaj.

Posljednji put je viđen u javnosti 2015. godine, kada ga je državna televizija snimila kako se klanja pred portretima Kim Il Sunga i Kim Džong Ila nakon što je glasao na lokalnim izborima.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић