Šef Vagnera

Prigožin tvrdi: Ovo je plan Ukrajinaca, zadaju tri udarca

  • Izvor: jutarnji.hr
  • 24.03.2023. 17:43

Šef ruske grupe plaćenika Vagner Jevgenij Prigožin objavio video u kom tvrdi da zna za ukrajinski plan čiji je cilj "zadati tri udarca".

Pritom navodi da je Ukrajina grupisala 200.000 vojnika u Donbasu, od kojih je 80.000 u blizini Bahmuta.

“Planovi uključuju invaziju na region Belgorod koji bi se koristio u razmjeni, zatim rezanje Luganjske i Donjecke narodne republike na dva dijela i konačno oslobađanje Krima”, ističe Prigožin.

“Šta neprijatelj radi? Dolazi proljeće. Zemlja se suši, vjetar duva, temperatura je od 15 do 18 stepeni. Sve to omogućiće prelaz teških vozila preko polja. Ukrajinci su primili velik broj različitih vozila od NATO-a, oružanih vozila, tenkova, ‘Leoparda’ o kojima svi pričaju. Pripremili su 200.000 rezervista. Koncentrisaće će ih na različitim mjestima”, govori Prigožin.

Objašnjava da će krenuti na Belgorod i da zato treba granicu između Belgoroda i Harkiva “ojačati” da bude neprobojna.

"Zatim će probati da probiju liniju Svatove-Kremina kako bi dostigli do Valujki. Treće, skoncentrisaće će se na Bahmut kako bi napali ruske formacije, demoralisali snage i postigli prednost, a nakon zauzimanja Bahmuta otvoriće put za dalje. Grupa od 80.000 vojnika je oko Bahmuta i držeći ovu liniju mogu da pokušaju da odsijeku Vagnerove jedinice. Kad to učine, otvoriće rupu od 30 do 40 kilometara gdje se mogu skoncentrisati", kaže Prigožin.

Potom dodaje da će odatle krenuti u nekoliko smjerova u isto vrijeme.

"Odozdo na Lisičansk- Sjeverodonjeck pokušavajući da presijeku Luganjsk i Donjeck na dva dijela. Potom će se grupisati oko Dnjepra i krenuti prema Zaporožju te izvršiti nekoliko udara kako bi se domogli Berdjanska, Melitopolja i Marijupolja blokirajući tako Krim. Tada će krenuti na Krimski most i gurnuti situaciju na granice iz 1991. godine", zaključuje Prigožin, prenosi "Jutarnji.hr".