ATV

Italija

Primjer evropske kulture: Aktivisti uništili Van Gogovu sliku

 • Извор: Телеграф
 • 04.11.2022. 15:52

Još jedan vandalski čin u muzeju. Italijanski "aktivisti za zaštitu životne sredine" bacili su danas čorbu od graška na sliku "Sejač" Vinsenta van Goga, na izložbi u Rimu, a onda su se lijepkom zalijepili za zid.

Akciju su izvele četiri žene iz grupe "Posljednja generacija", koja se bori protiv globalnog zagrijavanja i korišćenja fosilnih goriva, prenio je Rojters.

- Ta pitanja o zagrijavanju i fosilnim gorivima bi trebalo da budu na naslovnicama informativnih kanala i predmet političkih tema svakog minuta, ali se pominju samo kada dođe do "skandaloznih" akcija kako ove danas - navela je grupa u saopštenju.

Predstavnici iz blizu 200 zemalja okupiće se u Egiptu sljedeće nedjelje na konferenciji COP27 o klimatskim promjenama, kako bi napraivli plan za ozbiljnije akcije u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Britanska novinska agencija dodaje da je Van Gogova slika "Sejač" pozajmljena iz muzeja u Holandiji i da je oko nje bilo zaštitno staklo, tako da nije pretrpjela nikakvu štetu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine imali su slične akcije nedavno u Londonu, bacajući supe na slike poznatih umjetnika.

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?