Italija

Primjer evropske kulture: Aktivisti uništili Van Gogovu sliku

  • Извор: Телеграф
  • 04.11.2022. 15:52

Još jedan vandalski čin u muzeju. Italijanski "aktivisti za zaštitu životne sredine" bacili su danas čorbu od graška na sliku "Sejač" Vinsenta van Goga, na izložbi u Rimu, a onda su se lijepkom zalijepili za zid.

Akciju su izvele četiri žene iz grupe "Posljednja generacija", koja se bori protiv globalnog zagrijavanja i korišćenja fosilnih goriva, prenio je Rojters.

- Ta pitanja o zagrijavanju i fosilnim gorivima bi trebalo da budu na naslovnicama informativnih kanala i predmet političkih tema svakog minuta, ali se pominju samo kada dođe do "skandaloznih" akcija kako ove danas - navela je grupa u saopštenju.

Predstavnici iz blizu 200 zemalja okupiće se u Egiptu sljedeće nedjelje na konferenciji COP27 o klimatskim promjenama, kako bi napraivli plan za ozbiljnije akcije u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Britanska novinska agencija dodaje da je Van Gogova slika "Sejač" pozajmljena iz muzeja u Holandiji i da je oko nje bilo zaštitno staklo, tako da nije pretrpjela nikakvu štetu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine imali su slične akcije nedavno u Londonu, bacajući supe na slike poznatih umjetnika.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм