Ruske vlasti

Priveden vlasnik rudnika nakon pogibije 51 osobe

  • Извор: СРНА
  • 15.12.2021. 21:51

Ruske vlasti privele su danas tajkuna iz rudarske industrije Mihaila Fedjajeva povodom regulatornih propusta u rudniku u kojem je prilikom eksplozije prošlog mjeseca poginula 51 osoba.

Istražna komisija, koja je odgovorna za rasvjetljavanje teških krivičnih djela, saopštila je da je optužila Fedjajeva, vlasnika kompanije "SDS-Ugol" za kršenje "industrijskih bezbjednosnih propisa" i tešku "zloupotrebu položaja", prenio je AFP.

Rudnik Listvjažnjaja, gdje su nastradale desetine rudara i spasilaca, nalazi se u sibirskom regionu Kemerovu, centru ruske rudarske industrije.

Fedjajev (59) je istaknuti biznismen poznat i po političkim vezama. On će biti zadržan u pritvoru prije suđenja do 14. februara, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Iste optužnice podignute su protiv još tri osobe iz ove kompanije, uključujući generalnog direktora Genadija Aleksejeva. Oni će ostati u pritvoru najmanje do 25. januara.

"SDS Ugol" spada među najveće proizvođače uglja u Rusiji, a magazin "Forbs" procijenio je prošle godine bogatstvo Fedjajeva na 550 miliona dolara.

NJegov sin Pavel je poslanik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija u donjem domu parlamenta, Državnoj Dumi.

Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм