Delaver

Pronađeno još povjerljivih dokumenata u Bajdenovoj kući

  • Извор: СРНА
  • 12.01.2023. 17:53

Pravni tim američkog predsjednik Džozefa Bajdena pronašao je drugi set dokumenata sa oznakom povjerljivo iz vremena kada je on bio na funkciji potpredsjednika SAD u skladišnom prostoru garaže u njegovoj kući u Vilmingtonu u državi Delaver, saopšteno je danas iz Bijele kuće.

Saopštenje Ričarda Sojbera specijalnog Bajdenovog savjetnika objavljeno je nekoliko dana nakon što je Bijela kuća saopštila da su u novembru pronađeni dokumenti u ormaru u kancelariji Univerziteta Pensilvanija koju je Bajden koristio nakon odlaska na funkciju potpredsjednika.

Sojber je istakao da je u sobi pored garaže u Vilmingtonu pronađen dokument a nikakvi papiri nisu nađeni u kući Bajdenovih na plaži u Rehobotu. On je naglasio da administracija u potpunosti sarađuje kako bi se osiguralo ispravno rukovanje pronađenom dokumentacijom.

Analitičari napominju da postoje razlike između toga što je Bajdenov pravni tim pronašao dokumente sa oznakom povjerljivo i istrage koju vodi Ministarstvo pravosuđa protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog odbijanja da preda povjerljive dokumente uzete iz Bijele kuće.

Tramp je zadržao više hiljada državnih dokumenata od kojih više stotina nosi oznaku povjerljivo u svojoj rezidenciji na Floridi skoro godinu nakon njegovog odlaska iz Bijele kuće i nije ih vratio uprkos brojnih zahtjeva Nacionalnog arhiva.

Nakon što je Tramp predao 15 kutija dokumenata u januaru prošle godine, Nacionalni arhiv je otkrio da je više od stotinu imalo oznaku povjerljivo. Slučaj je predat Ministarstvu pravosuđa i imenovan je specijalni savjet koji će nadzirati istragu.

Тагови: