Политиколог и универзитетски професор

Пророковић: Да је Кисинџеров приступ прихваћен, можда не би имали тако крвав рат у СФРЈ

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2023. 21:17

Теоријски допринос Хенрија Кисинџера међународним односима је огроман и по томе ће највише остати упамћен, поручио је за АТВ Душан Пророковић, политиколог и универзитетски професор.

"Као научни истраживач морам да поштујем лик и дјело Хенрија Кисинџера. То је човјек који је спојио теорију и праксу и дао је допринос развоју теорије међународним односима. Као неко ко политички размишља и учествује у политичком животу Србије морам рећи да за неке ставове Хенрија Кисинџера имам симпатије. Он није био заговорник америчког интервенционизма на Балкану јер није схватао шта ће тај интервенционизам донијети САД-у. Он је био и човјек који се залагао за одржавање детанта према Русији након распада СССР-а. Мислио је да се безбједност читавог евро-атлантског блока мора тражити у договору са Москвом, а не у конфликту. То би и нама одговарало".

Кисинџер: Зашто Србе називају сепаратистима? Од чега се одвајају?

Кисинџер: Зашто Србе називају сепаратистима? Од чега се одвајају?

Пророковић истиче да је тај Кисинџеров приступ прихваћен крајем 80-их или почетком 90-их година, или не би било грађанског рата код нас или би рат другачије изгледао.

"Мој поглед на Кисинџера је један, а из остатка свијета други. У југоисточној Азији Кисинџера ипак памте као човјека који је био заговорник рата у Вијетнаму. Такође и у латинској Америци баш због његове улоге у практичној политици не гледају благонаклоно. Остаће помјешана осјећања. О њему ће говорити тај теоријски аспект рада јер оно што напишете остаје да живи. Ова практична димензија његовог рада, о њој ће се говорити још неколико година и ствари ће се завршити када са сцене сиђу сви они који су Кисинџера познавали или они који су се са посљедицама његовог рада сретали", поручио је Пророковић за АТВ.

Додик: Кисинџер био човјек визије и разумијевања истинских процеса

Додик: Кисинџер био човјек визије и разумијевања истинских процеса




Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм (Р)

    'Документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.