Хиљаде људи на улицама

Протести широм Њемачке

  • Извор: Анадолија
  • 15.09.2023. 22:22

Хиљаде људи изашло је у петак на улице широм Њемачке захтијевајући хитну акцију у борби против глобалног загријавања.

У главном граду Њемачке, Берлину, велики број људи окупио се око Бранденбуршке капије како би присустовали скупу који је организовао омладински климатски покрет "Фридаyс фор Футуре".

Обраћајући се окупљенима, истакнута климатска активисткиња Луиса Неубауер рекла је да је покрет постигао многе циљеве у протеклих пет година, али да се мора учинити много више како би се повећао притисак на Владу да климатску кризу схвати озбиљно.

Објављен снимак пљачке бензинске пумпе у Мостару

Објављен снимак пљачке бензинске пумпе у Мостару

“Сада смо у историјском периоду и ми као цивилно друштво ћемо одлучити куда ћемо ићи. Хоћемо ли дозволити Влади да губи вријеме које ми немамо или ћемо интервенисати? Хоћемо ли дозволити великим корпорацијама да варају са зеленим обећањима или ћемо их разоткрити? Хоћемо ли дозволити да се више новца издваја за субвенционисање фосилних горива умјесто више улагања у здравство, образовање и заштиту климе, или ћемо се томе супротставити? Ово су сада велика питања", рекла је Неубауер.

Неубауер је обећала да ће се протести наставити све док њемачка Влада не промијени своју политику, не предузме стварне кораке за постепено укидање фосилних горива и осигура климатску правду и правичност.

Четворо повријеђених у судару два возила

Четворо повријеђених у судару два возила

Демонстранти су носили транспаренте и натписе на којима је писало: "Планета прије профита", "Окончање фосилних горива", "Спасимо свијет заједно", "Климатска правда, одмах!" и "Земљу нисмо наслиједили од својих родитеља, него смо је посудили од наше дјеце."

Берлински протест организован је у оквиру глобалне климатске акције "Фридаy фор Футуре", која је одржана у десетинама земаља и стотинама градова широм свијета.

У Њемачкој су хиљаде демонстраната марширале у више градова, укључујући Хамбург, Келн и Минхен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!