ФДА

Птичији грип откривен у млијеку у САД

  • 24.04.2024. 12:51

Честице птичјег грипа пронађене су у узорцима конзумног млијека у САД, саопштено је из Управе за храну и лијекове (ФДА).

"Вирус је раније откривен у сировом млијеку. Иако ће пастеризација вјероватно деактивирати вирус, не очекује се да ће процес у потпуности уклонити присуство вирусних честица", наводи се у саопштењу.

Национална анкета ФДА је даље открила трагове птичјег грипа у "млијеку обољелих животиња, у систему за прераду и на полицама", преноси Срна.

"До данас нисмо вид‌јели ништа што би промијенило нашу процјену да је комерцијално снабдијевање млијеком безбједно. Уколико се у процесу тестирања пронађе генетски материјал вируса, то не значи да узорак садржи нетакнут, заразни патоген", истиче се у саопштењу.

У међувремену, Министарство пољопривреде САД објавило је да је од понед‌јељка, 22. априла, птичји грип пронађен у 33 стада музних крава у осам држава.

Лист "Вашингтон пост" пише да иако високопатогена птичја инфлуенца циркулише више од 20 година, њено ширење на говеда изазива узбуну.

"Забринутост је што се појављује у много више узорака, што значи да је инфекција раширенија у крдима мијечних крава него што смо мислили", рекао је неименовани амерички званичник задужен за јавно здравље за "Вашингтон пост".

Министарство и ФДА позвали су потрошаче да избјегавају да пију сирово млијеко како се ситуација развија. Надлежни органи саопштили су да се даљи резултати очекују у наредним данима и седмицама. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: