Goran Petronijević

"Putin bi prekršio ratno pravo da nije uradio ono za šta ga optužuju"

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2023. 20:08

Advokat Goran Petronijević rekao je da bi ruski predsjednik Vladimir Putin prekršio ratno pravo da nije učinio ono za šta ga optužuje Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu.

"U skladu sa međunarodnim ratnim pravom, strane u sukobu imaju obavezu da u zoni borbenih dejstava osiguraju bezbjednost civilnom stanovništvu koje je van sukoba. Rusija je postupila po tom pravilu", rekao je Petronijević za "Sputnjik" povodom obrazloženja MKS-a za podizanje naloga za hapšenje ruskog predsjednika.

Komentarišući saopštenje suda da je Putin navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, Petronijević je rekao da u skladu sa međunarodnim ratnim pravom strane u sukobu imaju obavezu da u zoni borbenih dejstava osiguraju bezbjednost civilima koji su van sukoba.

"Dakle, riječ je o obavezi da se evakuiše civilno stanovništvo iz te zone zbog toga što može stradati od vatre sa jedne ili druge strane" objašnjava Petronijević, koji je i osnivač i predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se strana u sukobu tako ne ponaša, čini prekršaj ratnog prava.

"To se zove narušavanje pravila ratovanja. Upravo je ukrajinska strana u Mariupolju i na još mnogo mjesta i situacija, pogotovo na početku sukoba, napravila ovaj prekršaj, jer umjesto da je izmjestila iz zone borbenih dejstava civilno stanovništvo oni su ih koristili kao živi štit. To je krivično djelo u skladu sa međunarodnim krivičnim pravom, a ne izmještanje stanovništva iz zone borbenih dejstava kako bi se zaštitilo od stradanja", dodao je on.

On je pojašnjava da je stanovništvo koje je u ovom slučaju predmet premještanja rusko stanovništvo sa teritorija dvije republike i dvije oblasti koje su na referendumu donijele odluku da se pripoje Ruskoj Federaciji.

"Rusi su izmještali Ruse sa svojih teritorija i to im se nameće kao `krivično djelo`. Pa kakvo je to krivično djelo?", pita Petronijević.

Petronijević podsjeća da Rusija, kao ni Ukrajina, nisu izvorno potpisale pristupanje Rimskom statutu kojim je regulisan rad stalnog Međunarodnog krivičnog suda.

"Ali je Ukrajina prije nekog vremena izvršila takozvano ad hok pristupanje da bi se zasnovala nadležnost ovog suda na tom prostoru. Međutim, sa druge strane, Rusija nikada nije pristupila ovom statutu i zato ovaj sud nema nikakve nadležnosti na teritoriji Rusije", objašnjava Petronijević.

S obzirom da ovaj sud ima nadležnost u 123 zemlje, Petronijević kaže da bi u slučaju da se ruski predsjednik nađe na njihovoj teritoriji morale da ga uhapse, pritvore i da o tome obavijeste Međunarodni sud, da sud onda zatraži njegovo izručenje, odnosno prebacivanje.

"To su obične gluposti, jer ne znam ko može da zamisli da neko hapsi nekoga ko sa sobom nosi atomsko koferče", dodao je Petronijević.

Međunarodni krivični sud optužio je Putina da je odgovoran za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина