Ruski predsjednik

Putin: Bili smo nevjerovatno strpljivi i tolerantni...

  • 19.07.2023. 21:07

Rusija je pokazala nevjerovatnu strpljivost i toleranciju u produžavanju sporazuma o žitu, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin, istakavši da je Zapad uradio sve da on propadne.

„Iznova i iznova smo produžavali taj sporazum. I, produžavajući ga, pokazivali smo prosto nevjerovatno strpljenje i toleranciju. Računali smo na to da će naše strane kolege konačno početi da u potpunosti poštuju dogovorene i odobrene parametre i uslove. Međutim, ništa slično se nije dogodilo“, kazao je ruski lider.

Ozbiljno upozorenje Rusije: Najavili

Ozbiljno upozorenje Rusije: Najavili "nova pravila" od ponoći!

Govoreći o ponašanju stranih partnera, rekao je da su se zapadne zemlje ponašale drsko i da „niko nije ni planirao da ispunjava nikakve obaveze, dogovore“ prema Rusiji po pitanju prehrambenog sporazuma.

„A od Rusije su samo nešto tražili – čas da uradi ovo, čas ono. Da obezbijedi jedno, drugo, treće. Otvorena drskost i bezobzirnost. Obećanja i prazne priče. Tako su sebe samo kompromitovali“, rekao je Putin.

Moskva poručuje Londonu: Nikakve sankcije neće uticati na suverenu politiku Rusije

Moskva poručuje Londonu: Nikakve sankcije neće uticati na suverenu politiku Rusije

Kako je dodao, UN su iskreno ulagale napore da se ispune uslovi sporazuma o žitu.

„Smatram da su predstavnici UN iskreno nastojali da ispune obećanja koje je dao Zapad. Ali nisu uspjeli ništa da postignu. Praktično ništa nisu uradili za normalno funkcionisanje sporazuma“, kazao je Putin.

Kako je istakao, Zapad je zarađivao na sporazumu: koristio ga je za političke ucjene, za bogaćenje korporacija. Prema njegovim riječima, za skoro godinu dana, u okviru posla sa Ukrajinom, izvezeno je ukupno 32,8 miliona tona tereta, od čega je više od 70 odsto otišlo u bogate zemlje, uključujući, prije svega, države EU. Istovremeno, zemlje poput Etiopije, Sudana, Somalije, Avganistana, Jemena činile su manje od 3 odsto ukupnog broja: manje od milion tona, naglasio je Putin.

Medvedev: Protiv terorista treba se boriti samo silom - tražiti ih i uništavati!

Medvedev: Protiv terorista treba se boriti samo silom - tražiti ih i uništavati!

Po njegovim riječima, Zapad pravi probleme Rusiji čak i za besplatnu isporuku mineralnog đubriva najsiromašnijim državama.

Rusija će razmotriti mogućnost povratka sporazumu o žitu ako se uzmu u obzir i sprovedu svi principi njenog učešća u njemu, bez izuzetka. Među njima su deblokada ruskih sredstava, vezanih za poljoprivrednu i obnavljanje rada cjevovoda za amonijak Toljati-Odesa itd. Odnosno, da bi se obnovio sporazum, potrebno se vratiti njegovoj humanitarnoj suštini.

Sporazum o žitu od sutra prestaje da funkcioniše

Sporazum o žitu od sutra prestaje da funkcioniše

„Rusija je ta koja daje ogroman doprinos globalnoj prehrambenoj bezbjednosti. A svakakve tvrdnje da samo ukrajinsko žito hrani gladne širom svijeta su spekulacije i laži“, zaključio je ruski lider, a piše Sputnjik.

Пратите нас и путем Вибера