Kremlj saopštio

Putin i Erdogan o gasnom čvorištu u Turskoj

  • Извор: Танјуг
  • 18.11.2022. 14:45

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas o inicijativi za stvaranje velikog gasnog čvorišta u Turskoj, saopšteno je iz Kremlja.

- Detaljno je razgovarano o aktuelnim aspektima bilateralne saradnje u različitim oblastima. Konstatovana je pozitivna dinamika trgovinsko-ekonomskih veza, sistematska promocija značajnih zajedničkih projekata - prenose RIA Novosti.

Dodaje se da su Putin i Erdogan u telefonskom razgovoru naglasili značaj izgradnje velikog gasnog čvorišta na teritoriji Turske.

Predsjednici Rusije i Turske su prethodno naložili da se detaljno i brzo razradi pitanje stvaranja gasnog čvorišta u Turskoj, preko kojeg bi, posebno, Ruska Federacija mogla transportuje gas iz Sjevernih tokova u Crnomorski region i Tursku.

Centar za distribuciju gasa u okviru projekta čvorišta nalazio bi se u Trakiji, evropskom dijelu Turske, rekao je ranije Turski ministar energetike Fatih Donmez.

Putin je rekao je da bi čvorište prirodnog gasa u Turskoj moglo biti uspostavljeno prilično brzo i predvidio da će mnogi kupci u Evropi želeti da potpišu ugovore.

Putin je predložio da Turska bude baza za snabdjevanje gasom ranije ovog mejseca, nakon što su gasovodi Sjeverni tok 1 i Severni tok 2 ispod Baltičkog mora oštećeni u eksplozijama u septembru, prenio je Rojters.

Putin i Erdogan su u telefonskom razgovoru istakli i značaj produženja Crnomorske inicijative za žito, prenose RIA Novosti.

- Uzimajući u obzir produženje Inicijative za još 120 dana i otklanjanju prepreka za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svjetsko tržište, Putin i Erdogan su istakli važnost sveobuhvatne i potpune implementacije ovog sporazuma - navodi se u saopštenju Kremlja.