Peking

Putin i Si ponovo zajedno: Oduprijeti se 'obojenim revolucijama'

  • Извор: Агенције
  • 04.02.2022. 11:25

U Pekingu je danas održan sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Si Ðinpinga.

Predsjednici Kine i Rusije potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima, saopštio je Kremlj. U izjavi se ističe da dvije zemlje namjeravaju da se odupru miješanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju djelovanju spoljnih sila na podrivanju bezbjednosti, protiv "obojenih revolucija".

Kako se navodi, strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrijednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cijele svjetske zajednice.

Takođe, cilj Kine i Rusije je jačanje Šangajske organizacije za saradnju i povećanje njene uloge u oblikovanju policentričnog svjetskog poretka zasnovanog na principima održive bezbjednosti. Dvije zemlje su spremne da rade na jačanju uloge ASEAN-a kao ključnog elementa regionalne arhitekture.

Kina i Rusija se, takođe, zalažu za jednaka prava na kontrolu interneta i smatraju neprihvatljivim pokušajima da se ograniči pravo na regulisanje nacionalnih segmenata.

Inače, Putin je na sastanku istakao da su odnosi Rusije i Kine dobar primjer izgradnje bilateralnih odnosa koji pomažu objema zemljama da se razvijaju.

Ruski predsjednik je ocijenio da se bilateralni odnosi razvijaju progresivno, u duhu prijateljstva i strateškog partnerstva i da su imaju karakter bez presedana.

Kineski predsjednik Si Ðinping istakao je da Kina i Rusija snažno podržavaju napore da zaštite svoje fundamentalne interese.

"Raste političko i strateško međusobno povjerenje", rekao je kineski lider na početku susreta sa Putinom.

Ukazao je da Kina i Rusija zajedno rade na sprovođenju istinskog multilateralizma, podržavaju istinski demokratski duh i služe kao pouzdan stub za okupljanje svijeta u prevazilaženju kriza i odbrani jednakosti.

Ovo je prva Putinova posjeta Kini od početka pandemije kovida.

Ruski predsjednik će boraviti u Pekingu jedan dan, a poslije razgovora i ručka u četiri oka sa Sijem, Putin će prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2022., prenosi Telegraf.