Operacija snaga ODKB

Putin i Šojgu: Mirovnjaci uspješno obavili misiju u Kazahstanu (VIDEO)

  • Извор: Sputnjik
  • 13.01.2022. 17:56

Povlačenje mirovnjaka zemalja Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti koje je započeto danas, biće završeno 19. januara, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Predsjednik Rusije kaže da je kontingent ODKB-a uspješno ispunio svoju misiju.

- Odobrena je odluka o faznom povlačenju vojske i predaji objekata na čuvanje Kazahstanu - saopštio je Šojgu, podsjećajući da proces vraćanja mirovnjaka počinje danas, 13. januara.

On je dodao da će sutra u 14 aviona iz Kazahstana odletjeti mirovnjaci Јermenije, Tadžikistana i Bjelorusije.

- Budući da su u blizini, kirgistanske kolege odlaze same. Zatim će u roku od pet dana, pošto objekti budu predati, i preostale mirovne snage biti povučene - objasnio je ministar.

Putin: Vrijeme je za povratak kući

Putin je, sa svoje strane, istakao da je kontingent ODKB-a ispunio svoj zadatak u Kazahstanu i da je vrijeme da se ruski mirovnjaci vrate kući.

S tim u vezi, ruski lider je zahvalio na radu Šojguu, kao i Generalštabu i svima koji su upravljali operacijom.

- Želim da izrazim nadu da će ta praksa aktiviranja naših Oružanih snaga biti dodatno proučena, da će biti unete korekcije u praktičan rad ukoliko za tim bude bilo potrebe - rekao je on.

Šef ruske države je takođe primjetio važnost pomoći ODKB-a u regulisanju situacije u Kazahstanu.

- Ovo je u suštini prva takva operacija snaga ODKB-a. Obavili smo važan zadatak udruženim naporima. To će omogućiti Republici Kazahstan da u slobodnom, mirnom režimu i u dijalogu sa društvom rješava pitanja socijalno, ekonomske i političke prirode. To je veoma važno - naglasio je Putin.

Rusija počela sa povlačenjem svojih mirovnjaka

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Moskva počela da povlači svoje jedinice iz Kazahstana, koje su se tamo nalazile u okviru misije ODKB-a.

- Prve jedinice ruskih padobranaca iz sastava kolektivnih mirovnih saga ODKB-a u Republici Kazahstan utovarile su konvencionalnu tehniku i ljudstvo u avione vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i poletjele sa aerodroma Alma Ata ka svojim matičnim bazama - navodi se u saopštenju.

Vojni resor je precizirao da će oni stići Ivanovsku oblast u četiri aviona Il-76.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su mirovnjaci ODKB-a počeli da predaju strateške objekte koje su čuvali u Kazahstanu vojsci i policiji republike.

U srijedu je predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev najavio da će mirovni kontingent ODKB početi da se povlači iz zemlje 13. januara.


  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.