Predsjednik Rusije

Putin: Obmanjivali su nas, Donbas je naša istorijska teritorija

  • Извор: Sputnjik
  • 18.01.2023. 16:31

Rusija je učinila sve u cilju normalizacije situacije u Donbasu mirnim putem, ali to, po definiciji, nije bilo moguće, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je ukazao da Rusija nije mogla da ne reaguje na događaje koji su se odigrali u Ukrajini 2014. godine, između ostalog na istrebljivanje stanovništva koje govori ruski jezik.

- Dugo smo trpeli, dugo smo pokušavali da se dogovorimo. Kako se sada ispostavilo, vukli su nas za nos, obmanjivali. Nije prvi put da nam se tako nešto dešava. Ipak, učinili smo sve kako bi se situacija normalizovala mirnim putem. Sada je postalo očigledno da je tako nešto, po definiciji, bilo nemoguće - rekao je Putin tokom susreta sa veteranima Drugog svjetskog rata, a povodom 80. godišnjice od probijanja blokade Lenjingrada.

Neprijatelj se spremao da sukob pretvori u opasnu, goreću fazu. Nije nam preostalo ništa drugo nego da uradimo ovo što sada radimo, dodao je Putin.

Prema Putinovim riječima, sve što Kremlj radi, uključujući operaciju u Ukrajini, jeste "pokušaj da se zaustavi ovaj sukob i zaštiti svoj narod koji živi u Donbasu".

- To su naše istorijske teritorije - dodao je on.

Prema njegovim riječima, borbena dejstva u Donbasu ne prestaju od 2014. godine i sve aktivnosti Rusije, uključujući specijalnu operaciju, usmjerene su na to da se prekine taj rat.

- Sveobuhvatna borbena dejstva u Donbasu traju od 2014. godine, uz primjenu teškog naoružanja, artiljerije, tenkova i avijacije. Sve se to događalo. Sve što radimo danas, uključujući specijalnu operaciju – to je pokušaj da se prekine taj rat. U tome je smisao naše operacije. I da zaštitimo naš narod koji tamo živi - rekao je Putin.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.