ATV

Ide u Kinu

Putin prvi put napušta Rusiju nakon optužnice

  • Izvor: Agencije
  • 19.09.2023. 19:22

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovaće u Peking u oktobru na razgovore sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom, što je njegovo prvo poznato putovanje u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njegovo hapšenje.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti, rekao je da pokušaj Zapada da obuzda Rusiju i Kinu treba da produbi saradnju između dvije sile.

"Radujemo se temeljnim bilateralnim razgovorima između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Si Đinpinga u oktobru u Pekingu", rekao je Patrušev na sastanku u Moskvi sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, a prenosi agencija "Interfaks".

Međunarodni sud izdao je nalog za hapšenje Putina

Putin ć́e prisustvovati trecćem Forumu Pojas i put, na koji ga je Si pozvao tokom posjete Moskvi u martu. Nekoliko dana prije posjete Sija, Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje Putina zbog nezakonite deportacije stotine djece iz Ukrajine, što Moskva poriče.

Kremlj je rekao da je nalog dokaz neprijateljstva Zapada prema Rusiji, koja je pokrenula krivični postupak protiv tužilaca MKS-a i sudija koji su izdali nalog. Patrušev, blizak Putinov saveznik, rekao je da Rusija želi da razvija svoje veze s Kinom.

Rusija je posvećena progresivnom razvoju i jačanju rusko-kineskih odnosa", rekao je Patrušev i dodao da dvije sile imaju 'sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju'.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: