Imaju velike troškove

Računi za vodu u Velikoj Britaniji mogli bi da porastu i do 40 odsto

  • Извор: Агенције
  • 29.06.2023. 19:19

Kompanije za vodosnabdijevanje u Velikoj Britaniji planiraju da povećaju račune za vodu do 40 odsto kako bi nadoknadili troškove koje imaju zbog tretiranja otpadnih voda i posljedica klimatskih promjena.

Pojašnjavajući namjeru koja je uzbunila ministre, engleske privatne kompanije saopštile su da im je potreban dodatni novac kako bi odgovorile na stroge mjere protiv zagađenja.

Povećanje računa za građane trebalo bi da bude objavljeno sljedeće godine i moglo bi da dovede do toga da prosječan račun sa 450 funti poraste na 680 funti, plus inflacija, piše britanski "Tajms".

Lijevče polje bez zaraženih svinja afričkom kugom

Lijevče polje bez zaraženih svinja afričkom kugom

Povećanje računa za vodu trebalo bi da bude tema sastanka ministra finansija Džeremija Hanta sa predstavnicima privatnih kompanija za vodosnabdijevanje. Cijena vode već je podignuta u aprilu za 11 odsto.

Vlada je zabrinuta da bi povećanje cijena moglo da padne baš u vrijeme narednih izbora, dok ministar finansija sumnja da bi do povećanja cijena moglo da dođe i u drugim sektorima poput telekomunikacija i energetike.

Od engleskih kompanija zatraženo je da do oktobra predaju plan investicija kako bi ispunili obaveze oko smanjivanja zagađenja zbog otpadnih voda. Dokumenti koji su na javnoj raspravi, a u koje je "Tajms" imao uvid, pokazuju da kompanije traže da im se dozvoli podizanje cijena kako bi odgovorili na ove zahtjeve i to u prosjeku 25 odsto u periodu između 2025. i 2030. godine.

Drama u Grčkoj: Gori turistički brod, putnici skakali u more da se spasu

Drama u Grčkoj: Gori turistički brod, putnici skakali u more da se spasu

Među najvećim povećanjima su ona koja traži "Sautern Voter" koji je 2021. kažnjen sa rekordnih 90 miliona funti zbog ispuštanja otpadnih voda u rijeke i priobalne vode. Oni su priznali 7.000 takvih nelegalnih ispuštanja vode između 2010. i 2015. godine.  

Ova kompanija predlaže da podigne troškove za korisnike sa 432 funte na najmanje 677 funti do 2030. godine, uz napomenu da bi visina računa mogla da bude i do 793 funte. Ovo će im omogućiti da investiraju dodatnih četiri milijarde funti.

"Saut ist voter", koji je nedavno uveo zabranu korišćenja baštenskih crijeva za dva miliona domaćinstava u Kentu i Saseksu, planira da poveća cijenu svojih usluga za 39 odsto do 2030. godine.

Obrok 5, kafa i sok jedan evro: Prelijepo odmaralište, a ljetovanje bagatela

Obrok 5, kafa i sok jedan evro: Prelijepo odmaralište, a ljetovanje bagatela

"Voter UK" koji predstavlja ovaj sektor, nedavno se izvinio zbog ispuštanja otpadnih voda i najavio da će potrošiti 10 milijardi funti do 2030. kako bi se to spriječilo. Samo taj prijedlog, prema procjenama vlade, podići će račune za vodu za oko 12 funti godišnje.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.