Спасавање слабо напредује

Радници у срушеном тунелу заробљени већ седми дан: Бушилица се покварила

  • 18.11.2023. 15:44

Операција спасавања 40 радника заглављених у дјелимично срушеном тунелу Силкијара у индијском округу Утараканд обустављена је јуче када се покварила америчка машина са сврдлом која је требало да пробуши отвор кроз који би радници изашли.

Нова машина за бушење високих перформанси превезена је ваздушним путем из Индора у Мадја Прадешу и стигла је на лице мјеста, рекао је за Ројтерс Аншу Малик Халко, директор државне корпорације за развој аутопутева и инфраструктуре (НХИДЦ).

"Прво ћемо извадити угашену машину која је унутра, а затим поставити нову. Ово ће потрајати и не могу да коментаришем временски оквир. То је деликатна и ризична операција", рекао је Халко.

Власти нису саопштиле шта је узрок урушавања тунела дужине 4,5 километара, али је регион склон клизиштима, земљотресима и поплавама.

Педесет до шездесет радника било је у ноћној смјени у тренутку колапса, а они близу излаза успјели су да изађу из тунела који се налази на националном аутопуту који је дио ходочасничке руте Чар Дхам Хинду.

Радови су обустављени у петак након што се чуо "пуцкетање великих размјера" док су спасиоци покушавали да поново покрену машину за бушење.

Око 100 радника тунела окупило данас испред тунела тражећи бржи напредак у ослобађању заробљених.

Вишну Саху, радник који предводи протест, каже да спасилачки тим радницима не говори како спасавање напредује.

"Желимо да највиши људи компаније дођу овде", рекао је Саху.

До сада су, након седмодневних покушаја да ослободе раднике, спасилачке екипе успеле да уклоне само 24 метра рушевина из урушеног тунела.

У селу Силкијара, мјештани покушавају да умире локално божанство, не би ли добили и небеску подршку за операцију спасавања која је у току.

На главном улазу у тунел изграђен је и мали храм у коме се моле за заробљене раднике.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: