Нови главнокомандујући Оружаних снага Украјине

Раме уз раме са руским војницима: Александар Сирски марширао на Црвеном тргу

  • 13.02.2024. 15:23

Нови главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски учествовао је у Паради у част годишњице Велике Октобарске социјалистичке револуције, која се одржала на Црвеном тргу у Москви.

На друштвеним мрежама појавио се видео-снимак генерала Сирског из 1986. године, како са поносом и уздигнуте главе маршира, раме уз раме, са руским војницима и носи црвену заставу.

У то вријеме, Сирски је био дипломирани студент Московске Више комбиноване командне школе.

Александар Сирски је завршио војну академију у Москви и служио је у Украјини, када је она прогласила независност 1991. године. Активно је учествовао у рату у Донбасу током прошле деценије. Према Зеленском, он је играо главну улогу у одбрани Кијева од Русије 2022. и у офанзиви на Харков, касније те године, пише РТ Балкан.

Сирски је постао ново прво лице украјинске војске 8. фебруара, када је предсједник Украјине Владимир Зеленски смијенио главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног. 

Дотадашњи командант украјинских копнених снага, познат је по надимцима "Касапин" и "Генерал 200", што је ознака за број погинулих војника, и по томе што је водио снаге у "машину за мљевење меса" у Бахмуту, не штедећи украјинске војнике.

Генерал-пуковник Сирски рођен је у западној Владимирској области Русије, када су и Русија и Украјина биле дио Совјетског Савеза. 

Његова породица и даље живи у западној Владимирској области.

Његов отац је бивши војник, мајка пјева у хору. Обоје су пензионери. Док њихов старији син ратује против Русије, родитељи Сирског сваке године учествују у "Бесмртном пуку", а судећи по мајчиној страници на друштвеним мрежама, она подржава Русију.

Дјед новог главнокомандујућег Оружаних снага Украјине се борио против нацизма и погинуо је у Другом свјетском рату.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.