Državni sekretar SAD i šef ruske diplomatije

Razgovarali Blinken i Lavrov: Glavne teme razmjena zarobljenika i Ukrajina

  • Извор: Sputnjik
  • 29.07.2022. 20:15

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je razgovarao telefonom sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, a da je jedna od tema pregovora bila razmjena zarobljenika.

- Razgovarao sam sa ministrom Lavrovom. Imali smo otvoren i direktan razgovor. Insistirao sam na tome da Kremlj podrži prijedlog po pitanju oslobađanja Pola Vilana i Britni Grajner - rekao je Blinken.

Ubrzo zatim se oglasio i spoljnopolitički resor Rusije koji je takođe potvrdio da su Lavrov i Blinken razgovarali, kao i da je pored razmjene zarobljenika tema bila i Ukrajina.

Lavrov je, naime, rekao Blinkenu da će svi ciljevi specijalne vojne operacije koju Rusija sprovodi u Ukrajini biti ispunjeni.

- Ruski diplomata je iznio sve principijelne stavove Rusije po pitanju specijalne vojne operacije u Ukrajini naglasivši da će svi ciljevi biti ispunjeni - navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Lavrov je pozvao Blinkena da se vrati režimu "tihe diplomatije" po pitanju razmjene zatvorenika, bez spekulacija i nametanja, navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe navodi i da je Lavrov objasnio Blinken detalje prehrambenog sporazuma koji je potpisan u Istanbulu.

Rusko Ministarstvo dodaje i da je riječi bilo o bilateralnim odnosima Rusije i SAD kojima je potrebna hitna normalizacija.

Podsjetimo, Kremlj je nedavno saopštio da još uvijek nema dogovora o eventualnoj razmijetni američkih građana Pola Vilana i Britni Grajner na ruskog državljanina Viktora Buta.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)