Stiglo 1.000 prijava

Rekordan broj slučajeva seksualnog zlostavljanja u Vatikanu

 • 20.12.2019.10:13

Vatikanska kancelarija odgovorna za obradu slučajeva seksualnog zlostavljanja koja su počnili sveštenici primila je rekordnih 1.000 prijava iz čitavog svijeta ove godine, a još ima regiona iz kojih nisu stigle nikakve pritužbe.

Kancelarija, čiji je formalani naziv Kongregacija za doktrinu vjere, danas je preopterećena jer nema dovoljno osoblja za obradu četiri puta većeg broja prijava u 2019. godini nego prije deset godina.

– Praktično imamo cunami novih slučajeva u ovom trenutku, naročito u zemljama koje se do sada nisu oglašavale – rekao je monsinjor Džon Kenedi, šef disciplinskog odjeljenja u ovoj kancelariji.

Argentina, Meksiko, Čile, Italija i Poljska su među zemljama koje su se pridružile Americi kao države sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva.

Kenedi je dozvolio ekipi agencije AP da snimi unutrašnje prostorije kancelarije, što je bila prva takva prilika u istoriji vatikanskog tribunala.

Agencija navodi da je to znak da i najtajnovitije institucije sada pokazuju određenu transparentnost u okviru šireg pokušaja Katoličke crkve da obnovi povjerenje među vjernicima.

Papa Franjo je ove sedmice preduzeo dodatni korak odlukom da ukine pravilo “pontifikalne tajne” kada je riječ o zlostavljanju.

Vatikan je saopštio da će to olakšati saradnju sa civilnom službom za -provođenje zakona.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Narod priča

  Putujemo našom zemljom, obilazimo naša ognjišta koja čuvaju priče o našim djedovima i pradjedovima. Tražimo lica, ljude one neobično obične ljudske priče.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.