Авдејевка

Руси "мељу" Украјинце, Сирски у "паклу": Осјећамо њихову надмоћ

 • Извор: Б92
 • 04.03.2024. 13:36

Серија брзих руских напредовања довела је у питање нову украјинску линију одбране успостављену након њиховог повлачења из кључног града Авдејевке.

Руско напредовање изазива и страхове у вези са тактиком Кијева и стањем на линијама фронта, пише Си-Ен-Ен.

Украјина је 17. фебруара објавила своје повлачење из Авдејевке на низ положаја западно од града.

Међутим, три мања села су од тада пала у руке руских снага, а Кијев инсистира на томе да никада нису намјеравали да их бране. Али одбрамбена линија на коју је рекао да ће се ослањати, три села западније, од тада је била под тешким руским нападом, а проруски извори тврде да је Москва дјелимично окупирала сва три насеља. Украјина негира ове тврдње.


Ово су браћа погинула на мотору: Један отац троје дјеце, други требало да се жени

Ово су браћа погинула на мотору: Један отац троје дјеце, други требало да се жени

Руско напредовање долази у тренутку када се Украјина суочава са великом несташицом оружја, стварајући егзистенцијални проблем за војнике на фронту који морају да користе много мање муниције и колико дуго могу да издрже руски притисак.

Као још један знак растуће нелагодности, нови начелник украјинске војске, генерал-потпуковник Олександр Сирски, укорио је своје подређене официре два пута током протекле недјеље због лошег учинка на овој кључној линији фронта.

Сирски је у четвртак критиковао "одређене недостатке" и "погрешне процене" команданата на линијама фронта у Авдејевки "које су директно утицале на одрживост одбране у одређеним областима".

Он се у суботу вратио на тему неадекватног кадра, сугеришући да је отпустио неке официре који "нису упознати са ситуацијом" и "директно угрожавају животе и здравље подређених".

Сирски је постао војни командант прије три недјеље, након што је његов веома популаран претходник Валериј Залужњи смијењен после вишемјесечних тензија са предсједником Зеленским.

Сирски је наслиједио бојно поље на коме Русија напредује, а брутална жестина напада искоришћава недостатак западне помоћи, муниције и људства за Украјину.

Песимизам на источном фронту

Руски напад на нову одбрамбену линију Украјине око Авдејевке значајан је не због вриједности самих малих села – у којима се у најбољем случају налази неколико десетина становника који су тамо уопште остављени и уништених зграда – већ зато што сугеришу да су украјински званичници неадекватно планирали повлачење из Авдејевке и од тада нису у стању да зауставе напредовање Русије.


Бајден поново шокира свијет: Пољубац за Мелони и порука у пјесми

Бајден поново шокира свијет: Пољубац за Мелони и порука у пјесми

Неколико украјинских војника изјавило је за Си-Ен-Ен да су песимистични у погледу значаја повлачења и накнадне одбране као предзнака наредних недјеља. Многи су тражили да се не цитирају када говоре о овој теми.

Један војник специјалних снага рекао је за Си-Ен-Ен:

"Не ради се толико о руском замаху, већ више о томе да смо лоше припремљени да их обуздамо. Немамо добро припремљене позиције, котрљамо се и враћамо се."

Још један фронтални официр под притиском је рекао:

"Осјећамо руску надмоћ у људству, артиљерији и оклопној техници. Мало по мало иду напријед. Овдје немамо много опција. Одступите или само сачекајте док не будемо... Колико год тужно звучало, док сви не будемо мртви. Без оружја... то није рат који се може водити мачем."

Украјински губици су обично обавијени велом тајне, упркос томе што је предсједник Зеленски прошлог викенда рекао да је 31.000 војника погинуло од почетка руске инвазије. Ипак, у једној трауматолошкој јединици у близини линија фронта на истоку, забринути доктор показао је Си-Ен-Ен-у кутију са извјештајима о повредама којих је било на стотине за само 20 дана у фебруару.

Снимци дроном из села Орливка, жаришта тренутног руског напада, показују већину зграда у рушевинама и огромне кратере вјероватно од руских ваздушних удара на равном терену дуж ријеке. Настављени су жестоки сукоби око друга два села код Авдејевке, Тоненке и Бердичија. Си-Ен-Ен је у суботу чуо снажне експлозије и митраљеску паљбу у близини Бердића.

Војници интервјуисани широм источног фронта такође су изразили велики песимизам у погледу надолазећег прољећа ако западна помоћ не буде хитно испоручена. Комбинација пада украјинског морала и залиха, и чини се да московске снаге добијају на замаху, означава кључни тренутак у сукобу.


Бубић: Очекујем поновно спајање поступака против Додика и Лукића

Бубић: Очекујем поновно спајање поступака против Додика и Лукића

На снимцима из рејона Авдејевке из украјинске 47. механизоване бригаде, руски оклопни транспортер јури ка украјинским положајима и зауставља се на неколико секунди да би десетак војника изашло и склонило се у оближњи пролаз.

Двије украјинске јуришне беспилотне летјелице онеспособљавају возило, а оклопно возило бредли које су испоручиле Сједињене Америчке Државе приближава се изложеној групи. Тада се види како пуца на Русе из монтираног бацача граната.

На другом снимку испред села Бердичи види се више од 30 мртвих руских војника иза оштећеног оклопног возила. Си-Ен-Ен није могао да потврди локацију било ког од видео-снимака.

Ипак, упркос запањујућим жртвама и несофистицираној тактици, руски напади се настављају.

Пратите нас и путем Вибера

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

 • 19:52 Без коментара

  Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.