Сергеј Шојгу

"Русија јача своје западне границе, очекујући испоруке ловаца Ф-16 Украјини"

  • 18.10.2023. 15:33

Русија јача своје западне границе, очекујући испоруке ловаца Ф-16 Украјини током 2024. године, поручио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку заједничког одбора министарстава одбране Руске Федерације и Републике Бјелорусије.

Он упозорава да се ситуација на границама Савезне државе Русије и Бјелорусије нагло погоршала због отворено непријатељских активности НАТО-а.

"Од фебруара 2022. године, број трупа у источној Европи и балтичким земљама повећао се два и по пута и премашио је 30.000 људи. Више од половине њих су војна лица Сједињених Америчких Држава", наводи руски министар одбране.

Русија намjерава да пробије украјинску одбрану

Русија намjерава да пробије украјинску одбрану

На источном крилу Алијансе се одржавају велике вјежбе засноване са сценаријима војног сукоба са Русијом и Бјелорусијом, упозорава Шојгу.

Притом САД врше и тестирања употребе нуклеарног оружја, примјењују своју стратешку авијацију и тактичке нуклеарне снаге НАТО-а, наглашава министар војни.

Такође, војне базе и ударно оружје НАТО земаља могу да се појаве у Финској и Шведској, упозорава Шојгу истичући да је то створило додатни извор напетости.

"Бранећи националистички кијевски режим, колективни Запад је покренуо хибридни рат против Русије у војно-политичкој, правној, економској и хуманитарној сфери", наводи министар.

Поред економских санкција уведених против Русије, Запад активно подржава Кијев. Укупан износ утрошених средстава на Украјину достигао је скоро двеста милијарди долара.

Украјински дрон убио три особе у Белгороду, међу њима и дијете

Украјински дрон убио три особе у Белгороду, међу њима и дијете

"Земље НАТО-а снабдијевају украјинске оружане снаге оружјем, преносе обавјештајне информације, обучавају украјинско војно особље и шаљу плаћенике и консултанте. САД и њихови савезници у Украјину пребацују оклопна возила, системе противваздушне одбране и ракете високе прецизности. Кршећи међународне конвенције, Вашингтон је укључио касетну муницију у пакете војне помоћи", додаје Шојгу.

Због свега овога Русија и Бјелорусија се држе механизма заједничког војног планирања који, према ријечима руског министра, добро функционише и обезбјеђује ефикасно дјеловање заједничких трупа и јединственог регионалног система противваздушне одбране.

Бајден забринут: САД престаје са слањем помоћи Украјини?

Бајден забринут: САД престаје са слањем помоћи Украјини?

Успостављена је обострано корисна војно-техничка сарадња и сарадња између одбрамбено-индустријских комплекса земаља. Заједничке активности оперативне и борбене обуке спроводе се како на билатералној основи, тако и у мултилатералном формату, наводи Шојгу.

Да би се побољшао квалитет обуке руског и бјелоруског војног особља, створени су центри за борбену обуку. Такође, руско Министарство одбране наставља да обучава бјелоруску војску у својим високошколским установама.

Данашњи састанак одржан је са циљем да се сумирају резултати заједничких активности у протеклој години и да се утврде перспективе за даљи рад.

Медведев: У ЕУ још вјерују да ће Украјина опстати до 2030. године

Медведев: У ЕУ још вјерују да ће Украјина опстати до 2030. године

"Размотрићемо и низ питања јачања заједничког одбрамбеног простора, узимајући у обзир искуство извођења Специјалне војне операције", поручује Шојгу.

Бјелорусија је стратешки партнер и поуздан савезник Русије, спајају их братски односи и заједничке културне и моралне вриједности, закључује министар.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм