Moskva

Rusija poručila američkoj ambasadi: Prestanite da širite lažne vijesti

 • Izvor: Srna
 • 07.02.2023.16:22

Rusija je zatražila od američke ambasade u Moskvi da prestane da širi lažne vijesti u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini i zaprijetila je da će protjerati američke diplomate, javlja TASS.

Upozorenje je upućeno Lin Trejsi, novom američkom ambasadoru u Moskvi, navodi TASS, pozivajući se na visoki izvor ruskog Ministarstva spoljnih poslova koji je rekao da je ambasadorki rečeno da se mora striktno pridržavati ruskog zakona kada daje bilo kakve izjave o ruskim oružanim snagama u Ukrajini.

Pozivajući se na izvor, TASS navodi da će američke diplomate uključene u "subverzivne aktivnosti" biti protjerane.

TASS je naveo da je zvanična nota, u kojoj se američka ambasada optužuje za miješanje u unutrašnje stvari Rusije, dostavljena danas. U noti se navodi da američke diplomate daju "neprikladne" izjave o ruskom rukovodstvu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da uprkos brojnim upozorenjima, posebno noti ruskog Ministarstva spoljnih poslova od 9. decembra 2022. godine, američka diplomatska misija nastavlja zlonamjerne aktivnosti u informacionom prostoru upuštajući se u nepristojne opaske na račun lidera zemlje domaćina i širenje lažnih izvještaje o ruskoj vojsci, što predstavlja krivično djelo.

"Američke diplomate su upozorene na pokušaje sabotaže regrutovanjem agenata koji siju podjele i razdor među ruskim narodom i podstiču na proteste protiv vlade. Oni koji su uključeni u takve aktivnosti biće protjerani, bez obzira na njihov položaj", dodao je izvor.

Trejsijeva je dočekana uzvicima i antiameričkim sloganima krajem januara kada je ušla u zradu ruskog Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi da daje diplomatske akreditive.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je tada da Moskva očekuje da će novi američki ambasador slijediti princip nemiješanja u unutrašnje stvari Rusije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 19:39 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:40 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.