Moskva

Rusija poručila američkoj ambasadi: Prestanite da širite lažne vijesti

  • Извор: СРНА
  • 07.02.2023. 16:22

Rusija je zatražila od američke ambasade u Moskvi da prestane da širi lažne vijesti u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini i zaprijetila je da će protjerati američke diplomate, javlja TASS.

Upozorenje je upućeno Lin Trejsi, novom američkom ambasadoru u Moskvi, navodi TASS, pozivajući se na visoki izvor ruskog Ministarstva spoljnih poslova koji je rekao da je ambasadorki rečeno da se mora striktno pridržavati ruskog zakona kada daje bilo kakve izjave o ruskim oružanim snagama u Ukrajini.

Pozivajući se na izvor, TASS navodi da će američke diplomate uključene u "subverzivne aktivnosti" biti protjerane.

TASS je naveo da je zvanična nota, u kojoj se američka ambasada optužuje za miješanje u unutrašnje stvari Rusije, dostavljena danas. U noti se navodi da američke diplomate daju "neprikladne" izjave o ruskom rukovodstvu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da uprkos brojnim upozorenjima, posebno noti ruskog Ministarstva spoljnih poslova od 9. decembra 2022. godine, američka diplomatska misija nastavlja zlonamjerne aktivnosti u informacionom prostoru upuštajući se u nepristojne opaske na račun lidera zemlje domaćina i širenje lažnih izvještaje o ruskoj vojsci, što predstavlja krivično djelo.

"Američke diplomate su upozorene na pokušaje sabotaže regrutovanjem agenata koji siju podjele i razdor među ruskim narodom i podstiču na proteste protiv vlade. Oni koji su uključeni u takve aktivnosti biće protjerani, bez obzira na njihov položaj", dodao je izvor.

Trejsijeva je dočekana uzvicima i antiameričkim sloganima krajem januara kada je ušla u zradu ruskog Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi da daje diplomatske akreditive.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je tada da Moskva očekuje da će novi američki ambasador slijediti princip nemiješanja u unutrašnje stvari Rusije.

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм