Moskva

Rusija rasporedila borbene avione s projektilima u Kalinjingradu

  • Izvor: Index.hr
  • 18.08.2022.14:59

Rusija je rasporedila tri borbena aviona naoružana hipersoničnim projektilima u Kalinjingradu, saopštilo je rusko ministarstvo obrane državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

"Tri aviona MiG-31 s hipersoničnim projektilima Kinžal raspoređena su u Kalinjingradskoj oblasti kao dio strateških mjera odvraćanja", saopštilo je danas ministarstvo odbrane.

Kalinjingrad je luka, grad i upravni centar Kalinjingradske oblasti; eksklava Rusije koja je smještena između Litvanije i Poljske.

RIA navodi da su ruske vlasti ranije objasnile da su rakete Kinžal, što na ruskom znači bodež, nevidljive neprijateljskoj protivvazdušnoj i protivraketnoj obrani.

Moskva tvrdi da ove rakete lete izuzetno velikim brzinama, do 10 Maha, ili 12.000 kilometara na sat, i da ih je u kombinaciji s manevarskim sposobnostima izuzetno teško ili nemoguće presresti.

Uspješno testirani još 2018. godine, sistemi Kinžal su u testiranjima pogodili sve mete na udaljenostima od 1.000 do 2.000 km, podaci su ruskoga ministarstva obrane. Međutim, neki zapadni vojni stručnjaci smatraju da Rusija možda preuveličava mogućnosti svojih hipersoničnih raketa.