Potpisan sporazum

Rusija raspoređuje nuklearno oružje u Bjelorusiji

  • Извор: Индекс
  • 25.05.2023. 12:42

Rusija i Bjelorusija potpisale su sporazum o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Dokument su potpisali ministri dobrane te dvije zemlje, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass.

Rojters je preneo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Bjelorusije. On je to rekao u Minsku na sastanku Vijeća ministara odbrane zemalja članica ODKB-a, koje uključuju Rusiju, Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Rusija i Belorusija, koje su bliske saveznice u sukobu u Ukrajini, složile su se ranije ove godine da će rasporediti dio moskovskog taktičkog nuklearnog arsenala u Bjelorusiji, a Rojters podsjeća i da je Rusija prošle godine pokrenula neuspjeli pokušaj zauzimanja Kijeva s bjeloruske teritorije.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je 25. marta da će Rusija, na zahtjev bjeloruske strane, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici, kao što SAD već dugo čini na teritoriji svojih saveznika. Prema riječima šefa ruske države, pla je da se do 1. jula dovrši izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje na bjeloruskoj teritoriji. Moskva je već predala Minsku raketni sistem Iskander, koji može biti nosilac nuklearnog oružja, a pomogla je i u opremanju bjeloruskih aviona da mogu da koriste posebnu municiju. Bjeloruski vojnici prošli su odgovarajuću obuku u Ruskoj Federaciji", objavio je Tass.

Lukašenko o

Lukašenko o "namjeri Varšave da digne pobunu" u Bjelorusiji: Spremni smo, neka dođu!

Ministar odbrane Bjelorusije Viktor Hrenjin je rekao da razmiještanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.

“Za osiguravanje vojne bezbjednosti, uključujući zaštitu zapadnih granica Savezne države, Republika Belorusija posvećuje veliku pažnju spremnosti i sposobnosti oružanih snaga da ispune svoje predviđene zadatke“, objasnio je on.

Preminuo Džerald Kastiljo

Preminuo Džerald Kastiljo

Prema njegovim riječima, u okviru vojne i vojno-tehničke saradnje zemalja preduzete su mjere za jačanje borbenog potencijala regionalne grupe snaga, uključujući njihovo opremanje novim savremenim naoružanjem, kao što je operativni taktički raketni system ”iskander-M“ i protivvazdušni raketni sistem S-400. Takođe su prerađeni avioni Su-25 sa mogućnošću primjene nuklearnog vazdušnog naoružanja.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.