Њујорк

Русија у УН: Напад Ирана одговор на срамну неактивност СБ УН

  • Извор: Агенције
  • 15.04.2024. 07:15

Напад Ирана на Израел није се догодио у вакууму, већ је настао као резултат нереаговања Савјета безбједности УН на израелски напад на иранске дипломатске објекте, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

"Оно што се догодило у ноћи 14. априла није се догодило у вакууму. Кораци Ирана били су одговор на срамну неактивност Савјета безбједности УН, реакција на еклатантан напад Израела на Дамаск, при томе не први. Израел стално бомбардује Сирију", каже руски руски дипломата.

Према његовим ријечима, сједница Савјета безбједности УН о реципрочном нападу Ирана на Израел представља параду лицемерја и двоструких стандарда.


Објављен снимак: Пленковић вријеђа власника кафића

Објављен снимак: Пленковић вријеђа власника кафића

"Врло добро знате да је напад на дипломатску мисију по међународном праву casus belli. И да су се под ударом нашле западне мисије, ви бисте, без оклијевања, предузели узвратне мјере и доказивали у овој просторији да сте у праву. Јер је за вас све што се тиче западних представништава и западних грађана свето и мора бити заштићено", рекао је Небензја на сједници СБ УН.

"Ево и данас се у СБ одвија таква парада лицемерја и двоструких стандарда Запада, коју је чак некако незгодно гледати", каже дипломата.

Како је навео, САД, Велика Британија и Француска одбиле су да потврде неповредивост дипломатских објеката и резултат тога је очигледан.

"Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска су тада суштински одбиле да потврде да се основни принципи међународног права о неповредивости дипломатских и конзуларних објеката, који су садржани у одговарајућим Бечким конвенцијама, равноправно и подједнако примењују на све државе. Резултат је, што се каже, очигледан", рекао је Небензја, подсјећајући да су САД и Велика Британија раније одбиле да разматрају нацрт изјаве СН УН о нападу на ирански конзулат у Дамаску који је предложила Русија.


Објављен снимак: Пленковић вријеђа власника кафића

Објављен снимак: Пленковић вријеђа власника кафића

Небензја је додао да Русија такође позива Западни Јерусалим да слиједи примјер Ирана, који је изјавио да не жели даљу ескалацију.

"Примјећујемо сигнал Техерана да не жели даљу ескалацију борбених дејстава са Израелом. Апелујемо на Западни Јерусалим да слиједи његов примјер и одустане од праксе провокативних војних акција на Блиском истоку, које су пуне изузетно опасних ризика и посљедица широм региона, и без тога дестабилизованог усљед ескалације палестинско-израелског сукоба", закључио је Небензја.

Пратите нас и путем Вибера