Ministarstvo odbrane

Rusija: Ukrajinska vojska namjerno ubila ruske zarobljenike

  • Izvor: Srna
  • 18.11.2022.16:04

Ukrajinska vojska namjerno je ubila više od deset zarobljenih ruskih vojnika pucnjima u glavu iz blizine, što je zločin koji se ne može opisati kao "tragični izuzetak", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Namjerno i metodično ubistvo više od deset imobilisanih ruskih vojnika koje su počinile Oružane snage Ukrajine pucnjima u glavu iz neposredne blizine ne može se predstaviti kao `tragični izuzetak` u okviru navodnog opšteg poštovanja prava ratnih zarobljenika od strane kijevskog režima", navodi se u saopštenju, prenosi "Sputnjik".

U saopštenju se dodaje da je "objavljen novi video-dokaz masovnog masakra ukrajinskih vojnika nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima" i da to "potvrđuje divljačku suštinu aktuelnog kijevskog režima na čelu sa (predsjednikom Ukrajine Volodimirom) Zelenskim i onima koji ga štite i podržavaju".

Rusko Ministarstvo odbrane dodaje da je brutalno ubijanje ruskih ratnih zarobljenika uobičajena praksa u ukrajinskim oružanim formacijama, što Zapad ignoriše.

Ministarstvo napominje da će Zelenski i njegovi saradnici morati da odgovaraju pred sudom istorije i pred narodima Rusije i Ukrajine zbog svakog mučenog i ubijenog ruskog ratnog zarobljenika.

U saopštenju se navodi da su ukrajinski vojnici koji su se predali ove sedmice zadržani u skladu sa svim odredbama Ženevske konvencije.

Tagovi: