Министарство спољних послова

Русија уложила протест Финској

  • Извор: Спутник Србија
  • 20.11.2023. 18:07

Министарство спољних послова Русије уложило је протест финском амбасадору Анти Хелантереју због затварања граничних прелаза између двије земље, наводи се на сајту ресора.

Министарство је истакло да су ови пунктови најактивније коришћени. Одлука Хелсинкија да их затвори представља провокацију и жељу да се односи између држава додатно заоштре.

Министарство спољних послова је такође навело да републичке власти својим поступцима крше права и интересе десетина хиљада Руса и Финаца. Додали су да је Хелсинки ову одлуку донио исхитрено без консултација са Москвом.

Прошле недјеље, финске власти одлучиле су да затворе четири од осам контролних пунктова на југоистоку земље. Они ће бити угашени до 18. фебруара 2024. године. Хелсинки је то објаснио погоршањем ситуације са миграцијама. Медији су писали о неконтролисаном приливу избјеглица из Сирије, Ирака и Сомалије на границу са руске стране.

Преостали контролни пунктови се налазе у сјеверној Финској. Само два од оперативних - "Вартиус" и "Сала" - примаће захтјеве за азил.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.