Mediji

"Ruska gazeta“: Zapad krenuo u napad na srpske medije

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2023. 10:07

Odnosi Rusije, Srbije i Republike Srpske danas su podignuti na nivo strateškog partnerstva, dok istovremeno, Zapad, koji Srbe smatra "malim Rusima", na fonu konfrontacije sa Rusijom, nastojeći da razbije vijekovne temelje duhovne bliskosti dva naroda, udara po nacionalnim medijima, piše "Ruska gazeta".

Autor teksta sa naslovom "Zapad krenuo u napad na srpske medije", ruski novinar Aleksandar Borisov navodi da je u pozadini progresivnog razvoja ruske specijalne vojne operacije, ekspanzija Zapada na Balkan dobila otvoreno agresivan karakter.

On napominje da SAD i EU ne kriju planove da cijeli region integrišu u evroatlantsku zajednicu, traže da Srbi podrže antiruske sankcije i odustanu od saradnje sa Moskvom.

Anglosaksonci su se, piše u tekstu, u sprovođenju svoje spoljne politike u regionu uvijek oslanjali na Albance, pa je s tim u vezi pažnje vrijedna i nedavna izjava albanskog premijera Edija Rame koji upozorava da bi "situacija sa srpskom manjinom na sjeveru Kosova mogla da postane mali Donbas".

Osim toga, ocjenjuje se u tekstu Borisova, Rama je unaprijed imenovao krivce za tu situaciju, ističući da je to "Putinov san", a ujedno je i predvidio razvoj događaja da "Srbija ne može da postane Rusija, čak i da hoće".

Štrbac: Memorijalni centar da bude i do nebesa, bilo bi malo, kolika je tragedija bila

Štrbac: Memorijalni centar da bude i do nebesa, bilo bi malo, kolika je tragedija bila

Borisov je vjerolomni Zapad i njegove pristalice podsjetio na riječi blagovjernog kneza Aleksandra Nevskog: "Bog nije u sili, nego u istini", te citirao i izreku: "Gdje se volja napreže, kao tetiva, tamo mrav pobjeđuje lava".

"Rusi i Srbi ponovo su izabrali pravu stranu istorije. Dakle, nema sumnje da ćemo pobijediti", navodi Borisov.

U tekstu se podsjeća da se redakciji "Ruske gazete" obratilo rukovodstvo nezavisnog dnevnog lista frankfutske "Vesti", koji od 1992. godine izlazi na srpskom jeziku u zemljama EU i Australiji i ima više od sedam miliona pretplatnika.

Ovaj srpski medij se našao na udaru "evropskih institucija zbog svoje nezavisne uređivačke politike, posebno zbog izvještavanja o sukobu u Ukrajini, gdje se Ruska Federacija ne predstavlja kao 'agresor' ili 'ovaploćenje zla`", piše "Ruska gazeta".

Novi detalji ubistva navijača: Hrvat, Albanac i tri Grka imali krvave noževe

Novi detalji ubistva navijača: Hrvat, Albanac i tri Grka imali krvave noževe

"Svjesni smo da su, kako za vrijeme Drugog svjetskog rata, tako i u ovom svjetskom sukobu, Rusija i Srbija ponovo u ratu sa zlom, a zlo uvijek napada na vrijednosti ruskog i srpskog duha", ističe se u pismu upćenom iz "Vesti".

Aleksandar Vidaković, izdavač "Vesti", istakao je da su se napadi na ovaj list uvijek dešavali onda kada se pojačavao pritisak Zapada na Srbiju.

"Više od 10 puta su njemački, austrijski i švajcarski lobisti uporno `preporučivali` promjenu uređivačke politike izdanja u odnosu na Kosovo i Metohiju, Republiku Srpsku i sukob u Ukrajini", rekao je on.

Prema njegovim riječima, zapadna antiruska histerija se faktički koristila za "ofanzivu" na "Vesti" od uticajne bošnjačke, hrvatske i albanske dijaspore u EU.

Vidaković je podsjetio da je snažan albanski lobi u Švajcarskoj u aprilu ove godine pokrenuo kampanju za zabranu "Vesti", a rezultat takve razrađene i kontrolisane aktivnosti bio je prekid dostava ovog lista na kioske najvećih evropskih zemalja - Njemačke, Austrije, Francuske, Holandije.

U tekstu "Ruske gazete" se navodi da su "Vesti" zainteresovane za pronalazak partnera u Rusiji, a Vidaković se nada da će sačuvati list u tako složenim finansijskih i političkim uslovima, pošto je ovaj mediji "most između Srba u cijelom svijetu".

"Borci VRS zaslužuju da imaju spomen-obilježje iza kojeg će stajati cijela Republika"


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: