Не могу се сакрити

Руски "кинжали" моћнији од "патриота": Уништен још један амерички ПВО систем!

  • 15.12.2023. 16:28

Руске снаге уништиле су још један "патриот" систем америчке производње приликом његовог транспорта кроз Украјину. Овај пут, "патриот" је уништен на граници Кијевске и Житомирске области Украјине, које су под контролом Кијева, пише портал "Војни преглед".

Уништење "патриота" потврдио је и војни дописник Јуриј Подољака, који је на Телеграму написао да су руски војници "као доказ да је руско оружје боље од америчког, уз помоћ три 'кинжала' (хиперзвучног ракетног комплекса)" уништили још један "патриот" систем и све то док је предсједник Русије Владимир Путин држао годишњу конференцију. 

Питање АТВ-а предсједнику Русије пренијели бројни свјетски медији - РТ стиже у Српску

Питање АТВ-а предсједнику Русије пренијели бројни свјетски медији - РТ стиже у Српску

Као резултат напада, уништено је неколико лансера, једна радиолокациона станица и командно возило који су припадали систему "патриот", заједно са неколико десетина ракета вредних више милиона долара, пише "Војни преглед", а преноси РТ. 

Ово није први пут да су руске снаге уништиле ове системе. У јуну, на примјер, предсједник Владимир Путин изјавио је да је уништено пет оваквих система у близини Кијева и додао да самим тим за Москву није проблем да уништи било коју зграду у Кијеву, уколико би то хтјела. 

Украјинска страна за сада није званично потврдила јучерашње уништење "патриота", али је представник ваздушних снага украјинске војске изјавио да су украјински ПВО системи, наводно, "оборили" једну ракету "кинжал". Он је, такође, додао да украјинска војска неће говорити о томе да ли су и шта Руси погодили "кинжалима", јер не желе да одају информације непријатељу.

Њемачки генерал: Русија би могла напасти Њемачку

Њемачки генерал: Русија би могла напасти Њемачку

Ипак, ако "кинжал" и јесте уништен, онда је то учињено приликом напада на "патриот", приликом којег су Руси и уништили овај ПВО систем, закључује "Војни преглед", док украјински портал "Страна.уа" потврђује да је руска војска јуче током дана примјенила "кинжале" и то "први пут за много времена".

Подсјетимо, Њемачка је недавно саопштила да је предала Оружаним снагама Украјине други систем "патриот" америчке производње, након чега је Берлин од Вашингтона затражио да му се надомјести овај ПВО систем новим зенитним ракетним комплексима.

"Патриот" системи данас се сматрају за један од најнапреднијих америчких ПВО система, распоређени су широм свијета, а један такав систем кошта више од милијарду долара, показују подаци Центра за стратешке и међународне студије. Због својих спецификација, препорука је била да се држе далеко од линије фронта, што је Кијев и учинио.

Украјинска тврђава пред падом - Застава Русије подигнута у Марјинки!

Украјинска тврђава пред падом - Застава Русије подигнута у Марјинки!

Ипак, како се показало, амерички ПВО системи нису неуништиви за руске снаге, гдје год они били.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.