Привилегије

Само три особе на свијету могу путовати без пасоша

 • Извор: Радио Сарајево
 • 28.02.2024. 09:16

Свима на свијету потребан је пасош како би ушли у другу земљу. Од папе, британске краљице-супруге Камиле, до премијера и предсједника држава, сви га требају носити када напуштају земљу.

Међутим, у свијету постоје три особе које могу путовати без пасоша.

То су краљ Уједињеног Краљевства, цар Јапана и његова супруга. Ову привилегију уживала је претходно краљица Елизабета, прије него што је Чарлс постао краљ.

Краљ Чарлс III нема пасош. Краљица Елизабета II, мајка краља Чарлса, такође никада није имала овај документ. Према нормама које слиједи влада Велике Британије, британски пасош се издаје на име монарха; стога није неопходно да га монарх има. Међутим, сви остали чланови краљевске породице, укључујући краљицу-супругу Камилу и принца Вилијама, морају носити пасош када путују из Велике Британије. Штавише, писао је Тпортал својевремено, краљу Чарлсу није потребна чак ни возачка дозвола било у Великој Британији било у иностранству.

Хљеб у Бањалуци скупљи за 70 фенинга у односу на остале крајеве

Хљеб у Бањалуци скупљи за 70 фенинга у односу на остале крајеве

Секретар краља Чарлса је по његову доласку на пријестоље упутио писмо свим земљама, путем Министарства вањских послова, да је Чарлс сада краљ Уједињеног Краљевства и да му треба дозволити да путује било гд‌је с пуним поштовањем и без ограничења.

Јапански пасош један је од најмоћнијих на свијету, тренутно заузима 6. мјесто на листи најмоћнијих пасоша. Док јапански грађани могу посјетити више од 170 земаља без виза, јапанском монарху није потребна чак ни путовница да би путовао. Цар Нарухито и његова супруга, царица Масако, имају слободу путовати у иностранство без пасоша.


У службеном документу из 1971. наводи се да ће бити крајње неприкладно издавати пасош за цара или царицу. У документу се такође додаје како би било крајње неприкладно да се цар подвргава имиграцијским или визним процедурама користећи пасош као обичан грађанин.

Од цара и царице се тражи да приложе само документ Министарства по доласку у било коју земљу. Министарство вањских послова Јапана много раније обавјештава земљу о њиховој посјети.

(Радио Сарајево)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  'Емисија: Бизнис клуб

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.