Расправу тражио амбасадор Русије

Савјет безбједности одбио да расправља о НАТО бомбардовању Југославије

  • Извор: АТВ
  • 26.03.2024. 19:18

Само су Русија, Кина и Алжир жељели да се у Савјету безбједности УН-а расправља о оправданости НАТО агресије на Југославију. Отворену расправу је тражио амбасадор Руске Федерације у Уједињеним нацијама. Василиј Небензја каже да приједлог агенде није био одбачен када је затражио састанак, а да је сазнао да ће бити стављен на гласање само три сата прије почетка сједнице.

"Ово је био тужан и сраман дан за Савјет безбједности, јер НАТО чланице које су проузроковале страшну патњу у бившој Југославији 1999., једноставно нису хтјеле да саслушају, да говоре о томе, покушали су да ућуткају оне који су о томе жељели да говоре", рекао је Небензја.

Шеф српске дипломатије, који је у Њујорк дошао на позив Савјета безбједности, не крије огорченост због исхода. Каже, све га подсјећа на ситуацију од прије 25 година. Ивица Дачић поручује - када није било одлуке нити расправе у Савјету безбједности о бомбардовању, зашто би је било сада. 

"Да су била ваша дјеца са Запада, или дјеца ваших најближих, да ли бисте их могли назвати колатералном штетом? То ће остати незаустављиви симбол страдања невиних жртава. Бомбардован је мост пун људи, гађана пијаца касетном муницијом у Нишу где је 15 цивила убијено, акушерско-гинеколошка клиника, породилиште, болнице, домови здравља. Па какви су то војни циљеви?", рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Саботирање расправе Небензја је назвао још једном епизодом дипломатске агресије Француске у Савјету безбједности. Француски амбасадор се, у покушају правдања одлуке, више пута позивао на процедуре и техникалије.  

"Са нама у овој просторији је и министар спољних послова Србије и заиста је недостојно да изводимо овај перформанс пред њим. Позвао бих чланове Савјета безбједности да ово узму у обзир и да поштују људе који дођу овде и да могу да се обрате пред Савјетом", рекао је Небензја.

"Руска Федерација покренула је ову иницијативу без консултација са Србијом, која је доведена пред свршен чин. Од првог марта, моја и још неколико делегација су објасниле то делегацији Србије и јасно јој ставиле до знања да састанак неће бити одржан", каже Николас Де Ривијер, стални изасланик француске у Савјету безбједности УН-а.

Према приједлогу руске Думе који је требало да буде представљен у УН-у, међународне организације и парламенти су позвани да осуде НАТО агресију на СРЈ, да се супротставе покушајима прикривање истине и да подстакну да чланице НАТО-а које су учествовале у бомбардовању међународно-правно одговарају. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.