Rusija

Saznao da mu je djevojka prostituka, ubio je i tijelo stavio u kofer

  • Извор: Курир
  • 14.04.2023. 14:07

Mnogi prijatelji su rusku manekenku Gretu Vedler (rođena kao Pavlenko) pamtili kao neku vrstu moderne Pepeljuge.

Bila je poznata po tome što je kritikovala predsjednika Rusije Vladimira Putina, a njena tragična sudbina je tek nedavno rasvijetljena u cjelosti.

Ispostavilo se ipak, da nije riječ o političkom ubistvu ili klasičnom zločinu, već prije o nesrećnoj sudbini dvoje mladih i nesrećnoj ljubavi koja se završila na najgori mogući način.

Mnogi njeni prijatelji i poznanici su mislili da je Greta otišla na Bali, o čemu su svjedočile poruke na njenim profilima na društvenim mrežama. Ali, onda su poruke prestale. U martu 2022. je postalo jasno da je Greta mrtva više od godinu dana.

Njeno tijelo je pronađeno spakovano u koferu u selu blizu Lipecka, 400 kilometara od Moskve, dok je za ubistvo osuđen njen dugogodišnji momak, 23-godišnju Dmitrij Korovin.

Priča o "Pepeljugi"

Greta je poticala iz disfunkcionalne porodice - majka ju je dala baki da je odgaja, i nikad je nije zanimala sudbina njene kćerke, dok oca nikada nije upoznala.

Sa 16 godina Greta je otišla u Moskvu, u pokušaju da tamo ostvari svoje snove, a ispostavilo se da je uspjela da uđe u više krugove i zaradi dosta novca.

Kada je osumnjičeni za ubistvo Dmitrij Korovin priveden, Gretini poznanici su izjavljivali da su i mislili da je on ubio Gretu.

Po njima, Korovin je njen dečko iz školskih dana, patološki gubitnik koji je uvijek molio uspješnu djevojku za novac, za svakakve nepostojeće poslove.

Na kraju joj je dugovao milion rubalja, zbog čega ju je ubio, da ne bi vratio novac.

Istina o ovom ubistvu je ipak mnogo složenija.

Nema potvrde informaciju o ovom dugu. Prema riječima samog Korovina, do svađe, tokom koje je djevojka ubijena, je došlo je iz sasvim drugog razloga, rekao je Faruh Sohibov, viši istražitelj koji radi na slučaju.

Hajde da premotamo vrijeme prije nekoliko godina. Lipetsk. Sredinom 2010-ih godina Greta i Dima su išli u istu školu u Lipecku, i zaista bili zaljubljeni. Dima zatim odlazi u grad Vladimir gdje je upisao pravni fakultet, a planirao je da se kasnije zaposli u policiji.

Ali, ubrzo se ohladio od želje za učenjem, vraća se u Lipeck, a odatle on i Greta zajedno odlaze u Moskvu, gdje žive zajedno u iznajmljenom stanu.

"Prema Korovinovim riječima, kako bi obezbijedio visok životni standard svojoj voljenoj djevojci, on počinje da uzima kredite", nastavlja istražitelj.

"On je to navodno radio jer je Greta imala zaista veoma tešku sudbinu, a on je želio da se brine o njoj!", dodao je.

Djevojci je davao novac za plastičnu hirurgiju, plaćao joj studije na univerzitetu i nekoliko putovanja u inostranstvo. Pokušava da otplati rate na kredite trogvinom polovnim automobilma.

Ali jednog dana Gretina tajna je izlašla na vidjelo. Korovin je jednom prilikom uzeo njen mobilni telefon, koji je ostavila bez nadzora.

Kada je pročitao njen prepisku u instant mesindžerima, shvatio je da se njegova voljena bavi poslovnom pratnjom. Tada izbija svađa, a Greta mu priznaje da to radi od svoje 16. godine i obećava da će prestati.

Ali poslije nekog vremena, Korovin ponovo hakuje telefon djevojke i shvata da se sve to nastavilo - ona ​​spava sa njim, kao sa svojim dečkom, a zatim tajno odlazi kod drugih muškaraca.

Od tada je njihov odnos konačno urušen, iako se s vremena na vrijeme i dalje sastaju kao ljubavnici.

Ubistvo poslije mnogo alkohola i svađe

Tako je bilo i kobne večeri u februaru 2021. godine. Kupili su skupi alkohol, iznajmili hotel u centru Moskve i smjestili se u sobu.

"Korovin je rekao da su dosta pili. U jednom trenutku su ponovo počeli da se svađaju. Korovin je djevojci rekao da je 'prostitucija otrov', a ona je njega i njegove roditelje nazvala lopovima", rekao je istražitelj Sohibov.

Tokom ispitivanja, Dmitrij je rekao da ga je Greta, koja je navodno bila pripita, udarila flašom u lice, a on je krenuo na nju pesnicama. Nanio joj je nekoliko udaraca u glavu. Izgubila je svijest, a Korovin je tada zgrabio jastuk i ugušio je.

"Bio sam veoma pijan. Jedva se sjećam ovog trenutka. Probudio sam se nekoliko sati kasnije i shvatio da je već beskorisno zvati hitnu pomoć. Greta je mrtva...", rekao je istražiteljima.

Sljedećih dana je pio po cijeli dan. Djevojčino tijelo je bilo sakriveno ispod kreveta. Stavio je znak "ne uznemiravaj" na vrata sobe ,i mahnito pokušavao da smisl šta dalje. Tražio je u pretraživaču način da se oslobodi jakog mirisa, poslije toga otišao u prodavnicu i kupio veliki kofer.

Gretino tijelo (bila je niska) je presavio u fetalnom položaju i zapakovao u kofer, natrpavši i mnogo paketa aktivnog uglja i limunske kiseline. Zatvorivši kofer, omotao ga je ojačanom trakom u više slojeva i sa njom u prtljažniku kola se vratio iz Moskve u Lipeck.

Tokom ispitivanja Korovin je mnogo puta ponovio da je zaista volio Gretu. To ga, međutim, nije spriječilo da nakon ubistva iskoristi njen telefon, provali u njene bankovne račune (sa njih je ukrao 1,5 miliona rubalja!) i uzme kredit od 700 hiljada rubalja na njeno ime.

Kaže da je čekao da ga zgrabe, pronađu. Nije spavao dobro cijele godine, i odlučio je da pokušati da zatvori kredite radeći kao taksista.

Pitanje koje mnoge mučilo je zašto niko dugo nije tražio Gretu Vedler? Uostalom, Korovin je, iako je bio jedan od najočiglednijih osumnjičenih, priveden tek godinu dana kasnije. A odgovor je banalan.

"Majka, kao jedina rodbina, nije ni prijavila nestanak kćerke - skoro da nisu komunicirali i sudbina djevojke je uopšte nije zanimala", rekao je istražitelj.

Prijavu policiji je podnio zapravo nepoznat čovjek - jedan od "klijenata“ koji je pokazao saosjećanje, nekoliko mjeseci kasnije.

Tijelo držao u koferu u garaži

Još jedna neobičnost slučaja je da se ubica nije otarasio tijela djevojke, iako je ono bio dokaz koji bi mogli da dovede do njega.

Cijelu godinu je krio kofer u svojoj garaži na periferiji Lipecka.

"Dmitrij Korovin je objasnio svoje postupke činjenicom da je volio djevojku i da nije mogao mogao da odluči kako i gde da je sahrani i da nije mogao da je 'baci kao nekog psa'", kaže istražitelj.

U nekom trenutku, Korovin je imao plan. Mislio je da Greti da "poklon” za rođendan. Počeo je da putuje po periferiji Lipecka, tražeći na "lijepo polje“ gdje bi se mogao sahraniti leš.

Da bi to uradio, premjestio je kofer sa tijelom iz garaže u kuću svojih roditelja - bacio ga je na zadnje sjedište očevog pokvarenog automobila. Tamo su ga pronašli zaposleni u Istražnom komitetu 13. marta 2022. baš na njen rođendan.

"Korovin je odmah priznao krivicu, sve ispričao i pokazao" - napominje Farruh Sohibov.

"Stekao se utisak da je poslije pritvora čak doživio izvjesno olakšanje", dodaje on.

Dmitriju Korovinu suđeno je za ubistvo, prevaru (tuđi krediti), krađu (krađa novca sa bankovnih kartica). Sud u Moskvi osudio je 13. aprila 24-godišnjeg momka na 15 godina zatvora u strogom režimu.

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)