Ted Kruz

Senator zaprijetio otcjepljenjem Teksasa ako demokrate "fundamentalno unište SAD"

  • Izvor: Srna
  • 09.11.2021.21:10

Senator republikanac iz Teksasa Ted Kruz rekao je da bi Teksas trebalo da se otcijepi ako demokrate "fundamentalno" unište SAD.

"Ako demokrate okončaju filibaster (pravo na neograničenu raspravu), ako suštinski unište zemlju, ako federalizuju izbore, ako od Vašingtona naprave državu i masovno prošire prevaru birača, može doći do tačke beznadežnosti", rekao je Kruz na skupu u Teksasu odgovarajući na pitanje šta misli o secesionističkom pokretu u Teksasu.

Republikanski senator je odgovorio i da Teksas ima odgovornost prema zemlji i da nije spreman da odustane od Amerike, jer je voli.

Takođe, naveo je on, Teksas ima dodatnu odgovornost prema SAD jer je trenutno Teksas "nevjerovatna sila koja sprečava Ameriku da siđe sa litice" i "drži je utemeljenu na vrijednostima koje su izgradile ovu zemlju".

Međutim, on je naglasio da zemlja nije na toj tački u kojoj bi se Teksas otcijepio i iako ne podržava taj pokret "razumije osjećaj iza njega".

"Još nismo tamo, ali ako dođe do beznadežne tačke, onda mislim da uzmemo NASA, vojsku, da uzmemo naftu", rekao je Kruz.

On je u šali dodao da bi popularni podkaster Džo Rogan bio predsjednik novoformirane države ako bi stekla nezavisnost.

Teksaški nacionalistički pokret ili "Teksit" saopštio je da je njegova misija da "obezbijedi i zaštiti političku, kulturnu i ekonomsku nezavisnost nacije Teksasa, da obnovi i zaštiti ustavnu Republiku i inherentna prava naroda Teksasa".

Na zvaničnom sajtu pokreta navedeno je da to "znači da Teksašani sami određuju svoje zakone, a ne 2,5 miliona neizabranih birokrata u Vašingtonu".

"To znači da dobijamo vladu koja počinje i završava se na granicama Teksasa", poručili su iz ovog pokreta.

Tagovi: