Denis Smoli

Serijski silovatelj umro od kovida, 45 godina je zlostavljao tinejdžerke i žene

  • Извор: Блиц
  • 17.11.2021. 19:55

Serijski silovatelj koji je decenijama zlostavljao sedam tinejdžerki i žena umro je u zatvoru od kovida u 70. godini života, prenio je danas Dejli mejl.

Denis Smoli, iz Hindlija u Viganu u Velikoj Britaniji, silovao je sedam žena i tinejdžerki i seksualno zlostavljao još četiri djevojke što je ukupno trajalo oko 45 godina. Jedna od žena koju je napao tek što se porodila. Drugu ženu je silovao, seksualno zlostavljao i napadao više od decenije, a mnoge žrtve su bile mlade tinejdžerke.

Kako navodi Mančester ivning njuz, Smoli je počeo da napada žene sedamdesetih godina i nastavio da to radi skoro 45 godina. Njegove žrtve – od kojih su neke zlostavljane nakon dojterivanja, zadobile su “psihološke ožiljke” nakon napada.

Smoli, koji je stekao nadimak “čudovište”, osuđen je na 25 godina robije u zatvoru HMP Vejkfild u martu 2016, u 65. godini. Porota ga je proglasila krivim po 44 optužnice – 25 tačaka za silovanje, 16 za napade.

Njegova smrt potvrđena je u ponedjeljak u zvaničnom izvještaju zatvorskog ombudsmana, koji vodi nezavisne istrage o pritužbama i smrti u pritvoru. Smoli je, kako se navodi, umro u bolnici od upale pluća izazvane kovidom 16. marta.

Navodi se da Smoli nije napuštao Vejkfild u nedjeljama prije nego što je obolio i da stoga djeluje da se zarazio kovidom u zatvoru. Osuđenik je vakcinisan u 25. februara, ali je testiran pozitivno 2. marta. Stanje mu se narušilo i hospitalizovan je 11 marta. Umro je pet dana kasnije.

Dejli mejl navodi da je Smoli 26. zatvorenik Vejkfilda koji je umro od kovida od marta 2019.

“Nekoliko brutalnih minuta”

Jedna Smolijeva žrtva, sada 43-godišnja žena koja je zatrudnila nakon što ju je kao tinejdžerku napao u automobilu kod groblja u Viganu, u širem području Mančestera, prijavila je napad kad se dogodio, ali Smoli nije krivično gonjen jer je neko dao lažan alibi, piše Vigan tudej.

Ona je rekla da ga je kovid “pustio da olako umre” i uskratio dalju kaznu za “čudovište” koje joj je pokvarilo život. Majka iz Vigana je istakla da je trebao da “trune u zatvoru i pati duže” da ga smrt nije spasila.

– Ovo čudovište se prelako izvuklo – rekla je.

– Bila sam normalna, srećna učenica sa planovima za život, htjela sam da odem u vojsku, ali za nekoliko brutalnih minuta taj čovjek je sve uništio. I traumatizovao je živote mnogih drugih žena.

Prošlo je skoro pola vijeka tokom kojeg je žrtva prolazila kroz razne trauma – praćenje i prijetnje od strane napadača, mentalni problemi i pokušaji samoubistva. To je trajalo dok je član Smolijeve porodice nije kontaktirao, urgirajući je da ponovo istupi. Tada joj je rečeno da je 28 žena došlo sa optužbama za napad. Nakon suđenja 2016. Smoli je proglašen krivim za 43 zločina od strane 11 žrtava i osuđen je na 25 godina zatvora, što je najduža kazna ikad za seksualnog prekršitelja u Viganu.

Sada 43-godišnja žrtva imala je 14 godina kad se napad dogodio i bila je prijateljica djeteta kojem je Smoli bio rođak. Žrtva i druga djevojčica čuvale su dijete u njegovoj kući. Mislila je da mu može vjerovati, ali jednog dana dok je čekala autobus Smoli se zaustavio autom i ponudio joj prevoz, prenosi Blic.

“Bila sam uništena”

Umjesto do prijateljice kod koje je išla, Smoli ju je odvezao drugim putem do groblja i napao je.

– Nije govorio ništa, strgao mi je odjeću, bila sam paralizovana od straha. Kad je završio, tresla sam se. Rekla sam mu da me odveze do prijateljice. To je uradio, ali je rekao da će me ubiti ako ikome kažem šta se dogodilo – navela je žrtva.

Kasnije je saznala da je trudna i to je krila, ali se to otkrilo kad se onesvijestila u školi. Rekla je da ju je silovao Smoli, ali mu je njegova djevojka pružila lažni alibi.

– Bila sam uništena – rekla je.

Bilo je prekasno za abortus i ona je rodila djevojčicu, koju je uglavnom podizala njena majka. Žrtva je nekoliko godina kasnije zatrudnila ponovo sa jednim mladićem, ali je dala obje kćerkice na usvajanje.

– Nisam mogla da se povežem ni sa jednom od njih – rekla je.

Na kraju se udala i rodila još dvoje djece, ali ni to nije potrajalo. Odselila se iz Vigana ali je svraćala da vidi porodicu, a Smoli koji je živio u blizini je nastavio da joj prijeti.

Tek 2015, kad ju je kontaktirao rođak Smolija koji je vjerovao u njenu priču i rekao da je još neko podnio tužbu, ponovo se obratila policiji.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок