Evropa ne može bez ruskog gasa

Sijarto - Dodik: Evropske sankcije Rusiji neuspješne

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2023. 19:07

Sankcije uvedene Rusiji samo su izazvale probleme i to najviše onima koji su ih uvodili, upravo zbog njih sada vlada energetska kriza, sve ovo je danas u Trebinju kazao šef mađarske diplomatije. Realnost je da se ne može bez ruskog gasa, kaže Peter Sijarto.

"Evo sada smo već došli do desetog paketa sankcija, poslije desetog paketa je rat brutalniji nego ranije a ne čini se da je Rusija poklekla u cijelom tom procesu, dakle sankcije mogu da se smatraju kao potpuni neuspjeh. Totalni neuspjeh", kaže Peter Sijarto, ministar inostranih poslova Mađarske.

Oni koji misle da se na Zapadnom Balkanu bilo šta može riješiti sankcijama, pojma nemaju o Zapadnom Balkanu, jasan je Sijarto i dodaju da ti ljudi moraju poštovati volju naroda koji žive u ovom dijelu Europe. Narod Srpske je izabrao Dodika i zato Sijarto poručuje.

"Oni koji žele da da se protive predsjedniku Dodiku i da uvedu sankcije i da se on nađe na listi sankcionisanih osoba oni u suštini ne žele da ispoštuju volju građana Republike Srpske. Dok smo mi na vlasti u Mađarskoj predsjednik Dodik se neće naći ni na kakvoj listi sankcija", rekao je Sijarto.

Dodik zahvalan prvom čovjeku mađarske diplomatije. Predsjednik Srpske ističe da se moraju sačuvati interesi i dodaje da je u potpunosti saglasan sa Sijartom da je Evropa samo sebi naštetila.

"Meni dođe često da kada sretnem neke evropske predstavnike da ih pitam, možemo li mi vama nešto pomoći, imate li vi neke probleme koje bi mi mogli riješiti. Evropa danas nema jakog lidera, očigledno Orban nesumnjivo ima tu dimenziju. Kada izuzmete Mađarsku Evropom danas upravljaju Bajden i Zelenski, zadaju zadatak EU a oni trče da to urade", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je ponovio da BiH nije donijela odluku o sankcijama Rusiji i dodao da je svijet u opštem neredu a da sa zapada ne dolazi ništa dobro.

"Naš odgovor je vratite BiH u ustavni okvir da bi mogli zajedno da gradimo BiH i nemojte nam nametati sporazume koji vi sami ne poštujete", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Republika Srpska dobro stoji kada je u pitanju električna energija kaže Dodik i poručuje da se na ovom polju mora stalno raditi. Na današnjem paneli je rečeno i da će Mađarska sve više ulagati u Srpsku a akcenat je kažu upravo na energetici.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.