Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske

Sijarto: EU potrebna Srbija i novi članovi

 • Извор: СРНА
 • 10.05.2023. 15:38

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto poručio je danas u Beogradu da su EU u ovom trenutku potrebni novi članovi kako bi se proširilo djelovanje i konkurentnost evropskih kompanija, te naglasio da je upravo zato Srbija danas potrebnija EU nego što je Srbiji potrebno članstvo u Uniji.

Sijarto je rekao da Budimpešta ne opravdava snishodljiv stav Brisela prema Srbiji.

- Mislim da bi proširenje pomoglo konkurentosti EU i zato bi nam bili potrebni novi članovi, da proširujemo područje djelovanja EU -  rekao je Sijarto otvarajući Srpsko-mađarski poslovni forum, koji organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom za spoljne poslove i trgovinu Mađarske.

On je naglasio da Mađarska podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" i da je zato predložila da naredni skup bude održan u Budimpešti kako bi pokazali da članice EU i zemlje u okviru te inicijative trebaju da sarađuju s ciljem jačanja konkurentnosti.

Šef mađarske diplomatije kritikovao je i praksu nametanja mišljenja drugima.

- Ako neko pokuša da racionalno sagleda sistem odnosa između Istoka i Zapada, odmah mu se prebacuju da je prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina i propagandsita Kremlja. Teško je voditi razumnu politiku danas i još dodatno Brisel otežava situaciju evropske privrede što usljed rata uvodi mjere koje dovode u izuzetno tešku situaciju sve privrede u Evropi, dok američke firme imaju prednost - rekao je Sijarto.

Sijarto je naglasio da je potrebno biti dosljedan kao što su Srbija i Mađarska bile u stavu prema tursko-balkanskom toku, prenose beogradski mediji.

- Nismo dozvolili da nas saveznici odgovore od toga, iako su nam `prijateljski prijetili sankcijama. Da je bilo drugačije ne bismo imali dovoljno gasa za privedu i građane - rekao je Sijarto.

Nakon plenarnog dijela poslovnog foruma počeli su bilateralni razgovori srpskih i mađaraskih kompanija iz više sektora.

 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

 • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

  ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.