Чврст став

Сијарто: Војска? То је за Мађарску црвена линија

  • 25.03.2024. 16:06

Мађарска никада неће слати војску и оружје у Украјину, то је чврст став Будимпеште, изјавио је министар спољних послова и спољних економских односа Мађарске Петер Сијарто.

„Мађарска има веома чврст став по овом питању. За нас је то црвена линија. Никада нећемо слати оружје Украјини и очигледно је да не шаљемо војнике“, рекао је Сијарто новинарима на маргинама форума „Атомекспо“.

Он је додао и да се Мађарска никада не би сложила са западним санкцијама руској атомској енергији.

„Све док постојимо, никада се нећемо сложити са санкцијама нуклеарној индустрији (Русије), то се неће десити. Наш национални интерес је да наставимо сарадњу са руском нуклеарном индустријом“, истакао је министар.

Према његовим ријечима, Савјет ЕУ још не расправља о новом, 14. пакету санкција Русији.

Сијарто је истакао да је Мађарска задовољна сарадњом са руском државном корпорацијом „Росатом“ у оквиру пројекта нуклеарне електране „Пакш 2“ и нису јој потребни нови извођачи.

„Могу да кажем сљедеће: ово је апсолутно међународни пројекат и ‘Росатом’ је главни извођач. Постоји неколико страних подизвођача, међу којима су Американци, Нијемци, Французи, Швајцарци и Аустријанци. Потпуно смо задовољни сарадњом са ‘Росатомом’, нису нам потребни други додатни извођачи“, закључио је министар.

„Атомекспо“ је највећи међународни форум о нуклеарној енергији. Организатор форума је руска агенција за атомску енергију „Росатом“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: