Oglasio se Seul

Sjeverna Koreja ispalila balističku interkontinentalnu raketu

  • Izvor: ATV
  • 18.11.2022.07:25

Dan nakon što je Pjongjang lansirao manju raketu, Јužna Koreja je saopštila da je Sjeverna Koreja ispalila novi projektil, a najvjerovatnije je da je riječ o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

O ovom lansiranju izvijestila je Јapanska obalska straža.

Ministarstvo odbrane Јužne Koreje saopštilo je da se čini da je projektil interkontinentalna balistička raketa, što je oružje najvećeg dometa Sjeverne Koreje i ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u kopnenom dijelu SAD, navodi britanska agencija.

Raketa koju je u danas ispalila Sjeverna Koreja imala je sposobnost da leti čak 15.000 kilometara, rekao je japanski ministar odbrane Јasukazu Hamada.

Projektil, u klasi interkontinentalnih balističkih raketa, dostigao je visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzdignutoj putanji, rekao je ranije Hirokazu Macuno, glavni sekretar kabineta japanske vlade.

Sletio je oko 200 km zapadno od ostrva Ošima u sjevernoj prefekturi Hokaido.

Dan ranije, Sjeverna Koreja je ispalila balističku raketu kratkog dometa, a njen ministar spoljnih poslova Čoe Son Hui upozorio na “žešće vojne odgovore" na poteze SAD kojima povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu.

On je još poručio da se Vašington "kocka zbog čega će zažaliti".