Kod istočne obale

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

 • Извор: СРНА
 • 14.03.2023. 09:47

Sjeverna Koreja ispalila je jutros dva balistička projektila kratkog dometa u more kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

U saopštenju se navodi da su projektili ispaljeni u 7.40 časova po lokalnom vremenu iz provincije Južni Hvangae i da su letjeli oko 620 kilometara.

U saopštenju se ističe da je južnokorejska vojska u stanju visoke pripravnosti i da održava punu borbenu gotovost u bliskoj saradnji sa Amerikom.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da Japan prikuplja informacije o projektilu i da nemaju potvrde o bilo kakvoj šteti od lansiranih raketa.

Portparol japanske administracije Hirokazu Matsuno izjavio je da nije potvrđeno da su projektili letjeli preko japanske teritorije ili ekskluzivnih ekonomskih zona.

Američka Indo-pacifička vojna komanda saopštila je da posljednja ispaljenja ne predstavljaju prijetnju po američku vojsku ili teritoriju ili saveznike, ali naglašava da nezakoniti program nuklearnog oružja Sjeverne Koreje ima destabilizujući efekat.

Novo ispaljenje izvršeno je dva dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala, kako navodi, dva strateška krstareća projektila sa podmornice i manje od sedam dana pošto je lider Kim Džong Un naredio armiji da pojača vježbe kako bi spriječila i odgovorila na "stvaran sukob", ukoliko to bude potrebno.

Južnokorejske i američke snage juče su počele jedanaestodnevne manevre pod nazivom "Štit slobe 23" koje se održavaju u najvećem obimu od 2017. godine kako bi se suprostavili sve većoj prijetnji Sjeverne Koreje.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

  '' Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

 • 22:00 Серија: Вода у праху (12+)

  'Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

 • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  Серија: Ред Рок (16+) (Р)